AGENDA COLEGIULUI AN ȘCOLAR 2017-2018

 

Echipa ArmyBot - Premiul II la Design Award


Design Award (design industrial şi funcţionalitate la cel mai înalt nivel!)
 

       "Premiul se acordă echipelor care reuşesc să dezvolte o soluţie la o problemă tehnică şi să o integreze într-o manieră funcţională şi estetică. Am fost selectaţi pentru a juca în semifinale datorită celor mai multe Ranking Points din cadrul meciurilor de calificare (1205 RP)!
       Au fost meciuri frumoase, cu echipe care au trăit fiecare meci la intensitate maximă, s-au legat prietenii frumoase şi s-au realizat colaborări fructuoase cu cele mai bine cotate echipe din concurs, experienţa fiind unică!
      Echipa ArmyBot a dovedit o comportare exemplară, o atitudine de învingători, de respect şi spirit de GRACIOUS PROFESSIONALISM!

      În acest context, mulţumim şi aducem dovada noastră de admiraţie echipelor din alianţe alături de care am avut meciurile de calificare."       

                                                        (elev sergent Bogdan Cătană)
Felicitări echipei ArmyBot!

mai multe...

 

 
NE MÂNDRIM CU EI !!!  27 calificări la etapa naţională a olimpiadelor şcolare
 

Fizică:

1. Curta Cristian XI B, prof. îndrumător Filipescu Dorina

2. Gheorghiu Radu XII D, prof. îndrumător Filipescu Dorina

3. Costache Alexandra IX C, prof. îndrumător Irimie Sanda

4. Degeu Vlad IX D, îndrumător Ciobanu  Laura

 

 

 

 

 

Matematică:

 

1. Cojocaru Andrei IX B, prof. îndrumător Fuia Anamaria

 

 

 

Religie: prof. îndrumător Nistor Ioan

 

1. Filip Luminiţa X A

2. Tomoioagă Ioana XI B

3. Faur Cristian XI C

4. Lihor Ioachim XII B

5. Lucaciu Mădălin XII D

6. Luca Marian XII E

 

Lingvistică: prof. îndrumător Mircea Cosmina

 

1. Rodilă Andrei XI E

 

 

Ştiinţele Pământului: prof. îndrumător Filipescu Dorina - Fizică

                                                               Tudor Adela - Biologie

                                                               Irimie Lucian - Chimie

                                                               Macarie Valer - Geografie

1. Coman Ilişca XI E

 

 

Limba Română:

 

1. Lăzărescu Adelina  IX  E, prof. îndrumător Mureşan  Simona

2. Rodilă Andrei XI E, prof. îndrumător Mircea Cosmina

 

 

 

Chimie: prof. îndrumător Irimie Lucian

 

1. Coman Ilişca XI E

 

 

Socio-umane: prof. îndrumător Dura Simina

 

1. Crăciun-Puiu Andrei XI C- Economie

2. Costea Mircea XII D- Filosofie

 

 

Franceză: prof. îndrumător Lupu Lucia

 

1. Ţurcă Alexandra XI C

2. Ion Roberta XII B

 

Italiană, Spaniolă:: pregătire individuală

 

1. Lungu Laurenţiu XII E - Italiană

2. Teodorescu Alina XI E - Spaniolă

3. Cristea Robert X E - Spaniolă

 

 

Istorie: prof. îndrumător Anca Dan

1. Olar Andrei IX B


 

Tenis de masă: antrenor Grozav Florin

 

1. Truşcă Claudiu XII C

 

 

 

Lectura ca abilitate de viaţă:

        prof. îndrumător Mircea Cosmina

 

1. Cîmpean Maria  XII B

2. Ciule Alexandra IX A

 

 
Ședința cu părinții elevilor din anul terminal


     În ultima zi de școală din 2017, s-a desfășurat ultima întâlnire a factorilor educaționali din Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia cu părinții elevilor din clasa a XII-a. Parteneriatul școală-familie a fost consolidat în favoarea elevilor din ultimul an de colegiu pentru a trece cu bine examenele ce se apropie.
     Apoi, opțiunile privind admiterea în învățământul militar superior, aspectele legate de orientarea socio-profesională și motivarea pentru a urma cariera militară au constituit principalele puncte pe ordinea de zi.
 

 
Elevii militari la colindat


Ieri, 20 decembrie, corul elevilor Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul », condus de pr.prof esor Sopetean Ionut, însoţiţi de preotul militar Constantin Bratu şi de comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa, au dus vestea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, printr-un buchet de colinde tradiţionale, întâistătătorului Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu. Aceleaşi colinde s-au vestit, prin intermediul undelor herţiene, tuturor ascultătorilor Radioului Reîntregirea.

 
Dar de bucurie


      În pragul sărbătorilor de iarnă, o dată cu Naşterea Domnului şi cu vestirea zorilor Noului An, colindele tradiționale sunt duse de elevii Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”, în casele şi sufletele copiilor din Aşezămintele sociale. De această dată, ca spiriduşi ai Moşului, membrii Cercului de lectură ,,Esenţe” din cadrul colegiului, au încercat să îndeplinească câteva dintre dorinţele copiilor din Centrul de plasament ,,Riţa Gărgăriţa” din Bărăbanţ.
      ,,Ziua de ieri, a reprezentat pentru mine (şi îmi place să cred că şi pentru colegii mei) un moment de regăsire a vechilor valori spirituale, ce definesc rămăşiţa de puritate a fiinţei umane: bunătatea, compasiunea şi afecţiunea. Printr-un gest caritabil faţă de acei ,,mici oameni” ce au îndurat o maturizare precoce într-o copilărie oarecum precară, am reuşit să atingem sensibilitatea lor fragedă, transformând suferinţa în fericire. Bucuria sufletului lor era exprimată prin ochii înlăcrimaţi ai fiecăruia. Astfel, reuniţi în micul lor univers, în care respiraţiile au bătut la unison, spiritul Crăciunului s-a manifestat în voie, destrămând graniţele speranţelor şi dezvăluind frumuseţea fiecăruia.
     Am văzut că nu cadourile a fost motivul pentru care buzele copiilor afişau un zâmbet, ci însăşi revenirea noastră în mijlocul lor. Este îmbucurător să ştii că cineva, undeva, aşteaptă cu nerăbdare momentul reîntâlnirii. În fiecare suflet se poate găsi fericirea. Crăciun fericit!”
(elev caporal Andrei Suba)

 
Colindăm, colindăm


      Spectacolul de colinde desfășurat miercuri, 20 decembrie 2017, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a fost dedicat bucuriei trăite și împărtășite de toți cei prezenți. În pragul sărbătorilor de iarnă, colindele tradiționale culese sau moştenite din repertoriul străbunicilor, din graiul lor arhaic, au fost susținute pe scena colegiului în faţa întregului colectiv al instituţiei. Alături de elevii în uniformă, ne-au adus colindul şi mesajul Naşterii Domnului, corul Seminarului Teologic Ortodox ,,Simion Ştefan” din Alba Iulia şi copiii din Aşezământul social ,,Sfânta Ana” Alba Iulia. Aceştia, la finalul evenimentului au primit daruri, constând în jucării, fructe, dulciuri și rechizite. Gesturile de suflet și solidaritatea exemplară ne-au adunat pe toți într-o mare comunitate, aceea a bucuriei.Astfel a fost posibil ca, într-o singură zi, zeci de inimi să bată la fel.

 
Gala Performerilor, ediţia 2017
    În după-amiaza zilei de 17 decembrie, la Alba Iulia, s-a desfășurat cea de a VII-a ediție a Galei Performerilor. În semn de recunoaştere și apreciere a rezultatelor muncii depuse în slujba educației, olimpicii judeţului Alba şi profesorii îndrumători au fost premiaţi de Consiliul Judeţean Alba. Premiile în bani au fost înmânate în cadrul Galei Performerilor, desfășurată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.

     Printre cei 260 elevi și 190 de cadre didactice care au obţinut premiul I la fazele județene ale olimpiadelor școlare, precum și mențiuni sau premii la fazele naționale și internaționale ale acestor olimpiade s-au numărat 14 elevi ai Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” și 6 absolvenţi, în prezent studenţi ai academiilor categoriilor de forţe, astfel: Fundeanu Raluca, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de economie, îndrumător prof. Dura Simina; Costea Mircea, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de filozofie, îndrumător prof. Dura Simina; Oprea Gabriel, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de fizică, îndrumător prof. Filipescu Dorina; Oprişa Mihai, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de tehnologia informației, îndrumător prof. Marian Luminiţa; Sava Iza Miruna, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de limba engleză, îndrumător prof. Chiorean Alina; Şerban Raluca, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de religie (cultul ortodox), îndrumător prof. Nistor Ioan; Câmpean Maria, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de limba și literatura română, îndrumător prof. Mircea Cosmina; Balea Bianca, locul I la etapa judeţeană a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, îndrumător prof. Mureşan Simona; Iorga Bianca Elena, loc I la etapa judeţeană şi menţiune la olimpiada de limbi romanice: limba franceză, îndrumător prof. Roman Carmen; Ion Roberta, locul I la etapa judeţeană şi menţiune la olimpiada de limbi romanice: limba franceză, îndrumător – prof. Lupu Lucia; Lungu Laurenţiu Valentin, locul I la etapa judeţeană şi menţiune M.E.N. la olimpiada de limbi romanice: limba italiană; Maier Alexandra Teodora, locul I la etapa judeţeană şi menţiune M.E.N. la olimpiada de limbi romanice: limba spaniolă; Rodilă Andrei, locul I la etapa judeţeană şi premiu special la olimpiada de limba și literatura română, îndrumător prof. Mircea Cosmina; Argatu Ioana, locul I la etapa judeţeană şi premiu special la olimpiada de limba și literatura română, îndrumător prof. Mircea Cosmina; Bârlean Cristian, locul I la etapa judeţeană şi menţiune la olimpiada de sociologie, îndrumători prof. Duriga Darius şi prof. Dura Simina; Filip Luminiţa, locul I la etapa judeţeană şi menţiune la olimpiada de religie (cultul ortodox), îndrumător prof. Nistor Ioan; Rad Gavrilă, menţiune la olimpiada de religie (cultul ortodox), îndrumător prof. Nistor Ioan; Tomoioagă Ioana, locul I la etapa judeţeamă şi premiul II la olimpiada de religie – limba română, cultul greco-catolic, îndrumător prof. Nistor Ioan; Luca Marian, locul I la etapa judeţeannă şi menţiune la olimpiada de religie, limba română, cultul greco-catolic, îndrumător prof. Nistor Ioan; Faur Alexandru, locul I la etapa judeţeană şi premiul II la olimpiada de religie, alianţa evanghelică, îndrumător – prof. Nistor Ioan.
       Alături de elevi au primit aprecierea cuvenită şi cele 10 cadre didactice, a căror manieră de predare şi determinare a contribuit la obţinerea performanţelor de către învăţăceii în uniformă.

       Felicitări tuturor!

 

 

 
Elevul caporal Andrei Potra selectat în lotul naţional de box


      ,,Trei boxeri legitimați la CS Unirea Alba Iulia au fost selecționați la loturile naționale lărgite şi vor participa la competiții internaționale, în 2018. Andrei Potra, Iohann Bolca (ambii la tineret) și George Sebastian Bolca (la juniori) intră în Campionatele Europene și Mondiale de anul viitor.
      Cei trei sportivi au fost cooptați în loturile de juniori și tineret în urma unui turneu de selecție, organizat la Iași în perioada 5-8 decembrie. George Sebastian Bolca (categoria 66 de kilograme) este elev al Școlii Gimnaziale din Berghin, Andrei Potra (69 de kilograme) este elev al Colegiului Militar ”Mihai Viteazul”, iar Iohann Bolca (75 de kilograme) urmează cursurile Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa”.
      Sportivii, antrenați de Nicolae Paștiu, urmează să efectueze vizita medicală pentru participarea la aceste competiţii".(www.alba24.ro)

   

Bobocii cu epoleţi,  Miss şi Mister Boboc 2017

 

La Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia s-a desfășurat, în seara zilei de vineri, 10 noiembrie 2017, Balul Bobocilor. Ca de obicei, acest moment deosebit de important și mult așteptat de boboci, a fost pregătit până la cele mai mici detalii de către colegii din clasele a XI-a.

 

Au concurat pentru titlurile de Miss și Mister Boboc Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” 8 perechi, care au avut parte de o seară plină de emoții, surprize și bucurii.

 

Momentul a fost o călătorie în statul Texas,  unde concurenţii, purtând costume tradiţionale româneşti, şi-au demonstrat talentul, cunoştinţele generale şi îndemânarea. Au trecut prin multe emoții, încercări, probe (prezentare, aptitudini, dans, cultură generală), dar au participat la unul dintre cele mai frumoase momente ale lor. Cu siguranță nu vor uita ușor această seară mai ales că, organizatorii, le-au pregătit un spectacol cu momente inedite, cu dans, umor şi bună-dispoziţie. A fost un spectacol al talentelor, dovedite de către concurenţi, al decenţei şi eleganţei.

 

Juriul nu a avut o misiune ușoară în deliberarea câștigătorilor pentru că toții concurenții au fost la înălțime. 

Astfel, la finalul acestei ediții a balului bobocilor, au fost clasați pe locurile III Galben Cornelia (IX C) și Cojocaru Ionuţ (IX B), urmați de Petru Maria (IX B) și Grigorean Daniel (IX C)  pe locurile II. Cei mai populari boboci au fost desemnați Ciungan Paula (IX D) și Deac Vlad (IX D) primind titlurile de Miss și Mister Popularitate. Iar cuceritorii titlurilor de Miss și Mister Boboc Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” au fost Coman Miruna (IX C) și Brătescu Alexandru (IX B).

 

            Din anul 2001, de la admiterea fetelor în colegiul militar albaiulian, Balul bobocilor cu epoleți s-a înscris pe lista activităților artistice și distractive, aducând o notă de originalitate, completată, firesc, de entuziasmul adolescentin. Până la acea dată, elevii în uniformă mai participau, în calitate de invitați, la balurile organizate în liceele din Alba Iulia.

Felicitări organizatorilor, câştigătorilor şi mulţumirile noastre celor care şi-au adus aportul la organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment cultural-artistic.

                                                                                                                                                      (vezi Galerie foto)

 

 

Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” –98 de ani de existenţă

 

 

            Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril a fost dedicată aniversării patronului spiritual al colegiului.

            Am sărbatorit, la 1 noiembrie 2017, 98 de ani de la înființarea Liceului Militar ,,Mihai Viteazul” la Târgu Mureș și 42 de ani de când Colegiul Național Militar, ce poartă cu mândrie numele întâiului voievod întregitor de țară, funcționează în Cetatea Marii Uniri, capitala de suflet a tuturor românilor.

 

           Am împărtășit din bucuria și emoția aniversării invitaților noștri, reprezentanți ai administrației publice locale: prefectul judeţului Alba, domnul Dănuţ Hălălai, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, domnul Alin-Florin Cucui, inspector şcolar general, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, doamna Marcela Dărămuş, protopopul de Alba Iulia, preot Teofil Slevaș, colonel (r) Voicu Cioară, fost comandant al colegiului, colonel (r) Gheorghe Urian, fost locţiitor al comandantului colegiului, cadre militare din garnizoană, studenți militari, absolvenți ai ultimei promoții, veterani, elevi de gimnaziu, potenţiali candidaţi pentru admiterea în clasa a IX-a pentru anul şcolar următor, şi nu în ultimul rând, elevul onoric al colegiului uniformelor albastre, Adrian Chira.

 

       Ceremonialul a cuprins cuvântul comandantului, festivitatea de premiere, mesajele invitaților, slujba de pomenire și depuneri de coroane la monumentul eroilor absolvenți ai colegiului, spectacolul omagial și Ziua Porților Deschise.

 

În cadrul festivităţii de premiere, au fost acordate premiile cu tradiţie, astfel: Cupa ,,Mihai Viteazul”, câștigată de către compania a II-a elevi, premiul de onoare ,,Mihai Viteazul”, acordat elevului caporal Bodea Alexandru-Nicolae pentru cea mai mare medie obținută în anul școlar trecut şi Cupa ,,Pluton de elită”  clasei XI D pentru cele mai bune rezultate. A urmat slujba de pomenire și depuneri de coroane la monumentul eroilor absolvenți ai colegiului, spectacol omagial și Ziua Porților Deschise.

 

Sărbătoarea anuală din Cetatea Marii Uniri este momentul revederii și al întâlnirii generațiilor, dovada vie a sentimentului de apartenență și trăinicie a instituției militare de învățământ preuniversitar ce a instruit și a format pentru viață aproape 7000 de tineri în cei 98 de ani de existență.

 

 La Mulți Ani Colegiului Uniformelor Albastre străjuit de Marele Voievod Mihai Viteazul ! 

 

                                            

 

vezi Galerie foto

 

vezi video

 

Finala concursului tematic ,,Instrucţie cu cântec”


       Ieri, 7 noiembrie, platoul din incinta colegiului, a găzduit finala concursului tematic tradiţional ,,Instrucţie cu cântec”. Fiecare compania a avut în finală plutonul declarat câştigător în întrecerea internă desfăşurată în ultimele două săptămâni. Ieri, după tragerea la sorţi şi prezentarea exerciţiilor specifice, juriul a deliberat şi a constituit clasamentul: Locul III – compania claselor a IX-a, Locul II – compania claselor a XI-a, iar Locul I- compania claselor a XII-a. Experienţa celor patru ani în executarea mişcărilor sincronice, specifice instrucţiei de front, i-a ajutat pe cei din anul terminal să obţină cel mai bun punctaj.

     Activitatea s-a încheiat cu premierea elevilor sportivi din cadrul competiţiei interne ,,Cupa Mihai Viteazul”. Apoi, au fost felicitaţi şi premiaţi cei mai iscusiţi elevi în mânuirea condeiului din cadrul concursului de grafică şi caricatură ,,Coala şi peniţa” şi elevii participanţi la sesiunea de referate ştiiţifice. Alături de noi, au fost prezenţi absolvenţii ultimei promoţii, în prezent studenţii academiilor categoriilor de forţe, invitaţi la manifestările dedicate aniversării.


    Cu acelaşi prilej, în cadrul proiectului educativ ,,Omul sfinţeşte locul” s-a desfăşurat concursul cel mai frumos dormitor şi ce ma frumoasă sală de clasă, fiind acordate premii celor mai ,,harnici şi gospodari”.

     

 
Ştafeta Veteranilor în Cealaltă Capitală


         Astăzi, în 19-a zi a lui Brumar, pe platoul din incinta Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”, a avut loc primirea voluntarilor Invictus care au alergat pe traseul Sebeş - Alba Iulia. Au fost primiţi de către comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa, alături de toţi elevii militari. Domnul comandant a subliniat importanţa activităţilor Invictus, i-a felicitat pe voluntari, îndemnându-i să continue mereu cu acelaşi entuziasm şi aceeaşi energie. Mişcarea este şi va rămâne mereu alegerea cea mai bună în depăşirea tuturor încercărilor, a solicitărilor şi un mijloc de a le învinge. Apoi, în aplauzele şi uralele celor aprope 430 de elevi, cei 27 de voluntari ai colegiului au plecat, pe traseul Cetăţii Alba Carolina, în alergare, în semn de respect pentru toţi veteranii României.
     Începând cu 11 octombrie 2017, AsociațiaVoluntarilor Invictus desfășoară ediția a IV- a Ștafetei Veteranilor cu scopul de a promova respectul față de veteranii de ieri și de azi ai României.
      Evenimentul reprezintă alergarea în ștafetă pe 35 de tronsoane măsurând între 35 și 130 kilometri, însumând în total 2396 de kilometri. 98 de voluntari alergători, bicicliști însoțitori și coordonatori sunt implicați în această acțiune în toată țara, fiind repartizați pe trei trasee. Pe traseul albastru, Craiova - Carei, traseul galben, București – Carei, iar traseul roșu, Iaşi-Carei. Toate traseele se vor reuni pe 25 octombrie în Carei, ultima localitate eliberată în cel de-al Doilea Război Mondial.
      Voluntarii poartă tricoul cauzei Invictus, cauză care sprijină luptătorii răniți în teatrele de operații să participe la Invictus Games, mulți dintre aceștia alegând să facă și fundraising pe paginile personale care pot fi găsite la adresa
www.invictusromania.galantom.ro

 
Onor la veteran


     Într-o lume în care suntem mereu în căutare de modele, de autentic, veteanii de război sunt Oameni cu credinţă vie în Dumnezeu şi în Neam, modele de curaj şi demnitate. De curând, în cadrul proiectului ,,Credinţă şi Patrie”, patru elevi din clasa a X-a, însoţiţi de către domnul profesor de istorie Dan Anca şi de către doamna Petruţa Pop, iniţiatoarea proiectului, l-au vizitat pe veteranul de război Emil Dragan, în vârstă de 97 de ani, din Galda de Jos, judeţul Alba. Intelectual cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria e luat prizonier de către nemți. Erau prea mici în fața inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă. Comparația folosită de dumnealui era ca și cum ai lua o pușcă veche de la muzeu ca să te lupți cu tancul. Suferă de foame cruntă. Mănâncă usturoi sălbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după o perioadă de recuperare fizică, (slăbise 50 de kg), îşi continuă studiile şi termină Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Braşov. Apoi, intră într-un alt război, cel al regimului comunist. Era copil de chiaburi, familia dumnealui nu s-a înscris în colectiv, iar dânsul nu a acceptat colaborarea cu sistemul. Drept urmare, a fost 5 ani deținut politic la Constanța. Aceşti ani l-au marcat foarte mult, a fost o experienţă cumplită.
      Multumim pentru povestea vieţii dumneavoastre, domnule veteran Emil Dragan, pentru exemplele şi comparaţiile folosite în întâlnirea noastră! Ne considerăm privilegiaţi pentru oportunitatea de a vă cunoaşte şi a vă asculta. Noi, elevii în uniformă, avem onoarea să vă salutăm!


Credință și patrie, radio Reintregirea (prima parte a interviului a fost difuzata luni,              16 octombrie, ora 19.00) http://tvron.net/radio/radio-reintregirea/

 
       "Dumnezeu să vă dea anii mei dar nu suferințele mele!”

        Aceasta a fost urarea sublocotenentului (retregere), veteran de război Laurean Deac, adresată celor patru elevi din colegiul militar albaiulian. Tinerii în uniformă au avut parte de o lecţie de istorie ,,predată” de cel care a trăit războiul şi prizonieratul. De loc din Ohaba, județul Alba, veteranul de război Laurean Deac, la cei 95 de ani, ne-a întâmpinat cu nerăbdare și mult drag. Câtă bucurie și entuziasm pot sălășlui într-un suflet greu încercat: aproape o jumătate de an de război, ca ochitor pe obuzier și patru ani de lagăr în Rusia. Aici a muncit ca zidar şi în scurt timp datorită seriozităţii, priceperii şi hărniciei a ajuns să fie apreciat de ruşi şi să conducă echipa de muncitori în construcţia unei fabrici de aluminiu şi a unui cartier de locuinţie pentru ruşii refugiaţi. Deși are patru clase, (fiind cel mai mare dintre cei cinci frați, iar timpul trebuia dedicat muncii din gospodărie, fiind o familie înstărită) a fost un bun autodidact.


       În lagăr a muncit ca zidar, meserie pe care a practicat-o și la întoarcerea din lagăr, până în prezent. Au fost ani grei, cu multe încercări, însă nu și-a pierdut niciodată credința și nădejdea. Dar, parcă îi pare mai grea singurătatea care-l apasă. De patru ani este văduv. Cei 62 de membri ai familiei (copii, nepoți și strănepoți), au viața lor. Unii dintre ei sunt plecaţi departe de casă, peste hotarele ţării.


 

 
,,Cadet pentru o zi”


        Ministerul Apărării Naţionale organizează, în premieră, între 12 și                 14 octombrie şi 27 și 28 octombrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, seria de acțiuni ,,Cadet pentru o zi” în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
      La Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia activităţile proiectului s-au desfăşurat vineri, 13 octombrie, cu participarea a 20 de elevi voluntari, de clasa a VIII , de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, din Alba Iulia. În cadrul acestora elevii de gimnaziu s-au integrat, pentru o zi, în programul orar al colegiului. Au participat, inter-activ la orele de curs, s-au familiarizat cu noţiunile de bază ale instrucţiei de front, au parcurs traseul aplicativ-militar pentru proba sportivă din cadrul admiterii în clasa a IX-a, iar unii au trecut chir şi pe la frizerie. Astfel, pentru câteva ore au fost cadeţi, fiind plăcut impresionaţi de tot cea au experimentat. La finalul activităţii, cel puţin şase din cei 20, aşteaptă cu nerăbdare să susţină examen de admitere pentru colegiul militar albaiulian, iar cadrele didactice care i-au însoţit, o nouă ediţie a proiectului. O să vă împărtăşim impresiile participanţilor într-un alt material.
     ”Cadet pentru o zi își propune să realizeze schimburi de experiență între instituţii militare şi civile de învăţământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele şi practici didactice, la valorificarea valenţelor formativ-educative ale interacţiunii elevilor din diferite instituţii de învăţământ, în sprijinul conturării opţiunilor profesionale ale acestora." (Comunicat de presă Ministerul Apărării Naţionale).

 
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22

COMUNICAT NR. 354
Data: 12.10.2017
 

,,Cadet pentru o zi”


      Ministerul Apărării Naţionale organizează, în premieră, între 12 și 14 octombrie şi 27 și 28 octombrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, seria de acțiuni ,,Cadet pentru o zi” în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

      În cadrul acestui eveniment, elevi selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţii civile de învăţământ sunt invitaţii elevilor și studenţilor militari pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate într-o instituție militară de învățământ. Programul zilelor de curs va fi comun - ore la clasă, activități extracurriculare, dar și rapoartele de dimineață și de seară.

       ”Cadet pentru o zi” își propune să realizeze schimburi de experiență între instituţii militare şi civile de învăţământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele şi practici didactice, la valorificarea valenţelor formativ-educative ale interacţiunii elevilor din diferite instituţii de învăţământ, în sprijinul conturării opţiunilor profesionale ale acestora.

      Proiectul se va desfășura după următoarele coordonate:

- Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza care, în zilele de 12 și 13 octombrie, va primi vizita a 25 de elevi din clasele a VII-a, însoțiți de trei profesori, de la Şcoala gimnazială “Matei Basarab”, din Târgovişte. Persoană de contact Graţiela Mihăescu, tel. 0723004003.
- Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia va fi vizitată, în perioada 12-14 octombrie, de 20 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, împreună cu doi profesori, de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, din Alba Iulia. Persoană de contact Daniela Filimon, telefon 0744850818.
- Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc va primi vizita, în zilele de 19 și 20 octombrie, a 10 elevi din clasele a VII-a, împreună cu un profesor, de la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă”, din Câmpulung Moldovenesc, şi a 10 elevi din clasele a VII-a, însoțiți de un profesor, de la Şcoala Gimnazială nr. 3, din Suceava. Persoană de contact Elena Jora, tel. 0746923563.
- Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova va fi vizitat, în zilele de 27 și 28 octombrie, de 20 de elevi din clasele a VIII-a şi de doi profesori de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, din Craiova. Persoană de contact Ioana-Cristina Lădaru, tel. 0722286247.
- Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa va fi gazda, între 12 și 14 octombrie, a 20 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, împreună cu doi profesori, de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, din Brăila. Persoană de contact Mihaela Zabolodni, telefon 0770530560.

      În funcţie de necesităţile de promovare a profesiei militare identificate de structurile specializate ale M.Ap.N., evenimentul special ,,Cadet pentru o zi” are potenţial de extindere în anii următori la toate instituţiile militare de învăţământ.

Secţia Presă

 

 

,,Mă leg să învăţ carte!”

11 septembrie 2017

 

       Emoţia a fost starea de spirit a zilei de 11 septembrie 2017.
      Pe platoul din incinta instituţiei, străjuită de Marele Voievod Mihai Viteazul, la mijlocul lunii septembrie, s-a simţit emoţia începutului. Prima zi de şcoală are conotaţii diferite. Pentru cei din clasa a XII-a - startul anului terminal și emoțiile examenelor de bacalaureat și admitere în învățământul militar superior, iar cei 120 de tineri care au optat pentru o şcoală onorantă, aşa cum spun ei, au trăit ineditul momentului alături de părinţi, fraţi şi prieteni veniţi    să-i vadă. Oriunde îţi îndreptai privirea vedeai zâmbete înlăcrimate.
       În prezenţa distinşilor oaspeţi: domnul general de brigadă dr. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu, Înaltpreasfinţitului Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, reprezentanți ai administrației publice locale, cadre militare active şi în rezervă, părinți,        bobocii au rostit legământul de suflet privind responsabilitatea de a învăţa carte, de a deveni oameni de calitate, instruiţi şi pregătiţi atât pentru examenele ce îi aşteaptă, cât și pentru provocările vieții.
       Festivitatea la care a bătut gongul noului an şcolar a constituit prilejul de a aprecia munca celor prin care fiecare generaţie a obţinut rezultate bune, dar şi de a ne asuma noi obiective, strategii de lucru şi standarde superioare. Comandantul colegiului, colonelul Marcel Domşa, a ţinut să menţioneze performanţele obţinute de promoţia de absolvenţi 2017: examenul de bacalaureat cu promovabilitate 100% și media generală de 9,08 și, nu în ultimul rând, examenul de admitere în învăţământul militar superior, cu 98,06% absolvenţi admiși, rezultate care atestă calitatea actului instructiv-educativ din colegiul militar albaiulian și reflectă profesionalismul și dăruirea fiecăruia în activitatea pe care o realizează.
      Aprecieri și felicitări au primit profesorii diriginți și cadrele militare ale companiei a III-a, pentru întreaga activitate de îndrumare și consiliere a absolvenților promoției 2017 și reușita acestora la examenele din vară. Apoi, a fost acordată Diploma „Robert Schuman” clasei a XI-a D, diriginte profesor Felicia Vancea, comandant de companie, maior Raul Turic.
       În urma susținerii examenului de bacalaureat absolventul Flavius-Alexandru Toargă a fost nominalizat șef al promoției 2017. Conform tradiției, șeful de promoție a primit, din partea Fundației ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință” un aparat foto, în semn de apreciere a efortului și a rezultatelor dobândite. Pentru performanţa şi perseverenţa dovedite pe parcursul celor patru ani, şeful de promoţie a fost premiat şi de către Asociaţia Judeţeană ,,Sarmizegetusa” a cadrelor militare în rezervă şi retragere judeţul Hunedoara, cu un premiu în valoare de 500 de lei. Premiul a fost înmânat de către o delegaţie a asociaţiei amintite, condusă de către domnul colonel (r) Dănilă Moldovan. De asemenea, absolventul a primit, din partea colegiului pe care l-a absolvit, placheta și diploma care îi recunoaște performanțele obținute în cei patru ani de colegiu militar la învățătură și în activitățile extracurriculare, precum și contribuția la creșterea prestigiului Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”.
         Două cadre militare și-au luat la revedere de la camarazii lor, după o prestigioasă carieră în Armata României. Domnul colonel (rtr.) Gheorghe Urian, locţiitorul comandantului colegiului, după 34 de ani de activitate sub drapelul românesc, şi-a încheiat frumoasa carieră militară. Domnul plutonier adjutant pr. Tiberiu Opincariu, după 33 de ani de activitate, a ajuns la finalul carierei. După zeci de ani de sacrificii şi eforturi în slujba ţării, avem onoarea să vă salutăm!
       Festivitatea s-a încheiat cu defilarea efectivelor colegiului şi onorul Fanfarei Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu.
          

                                                                                     (vezi slideshow)

                Un an şcolar cu multe împliniri!

Text: Daniela Filimon
Foto: Darius Duriga

 

 

 

   

 

  

 

  

 

  

 

  

Au sosit bobocii

     În această dimineaţă, cînd soarele nu apăruse încă, din toate colţurile ţării, au ajuns la Alba Iulia, boboceii. În urmă cu câteva luni, ei au ales un nou drum, un nou început, cel al instruirii şi formării în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”. Timizi şi deosebit de emoţionaţi, însoţiţi de părinţi sau fraţi, îşi duceau bagajele, în care, au pus fiecare o bucăţică de ,,acasă”. Pentru ei, de astăzi, copilăria are altă dimensiune, alte perspective şi noi ţeluri. Bun venit, dragi boboci!

     Pentru boboci ziua de astăzi a continuat cu activităţi specifice programului de primire şi acomodare, au trăim primele emoții specifice -a înscris și întâlnirea părinților și elevilor cu comanda colegiului, cu comanda subunității și cu profesorii diriginți, urmate de semnarea angajamentelor Apoi, au semnat angajamentele, au primit ţinuta.
     În zilele ce vor urma, îndrumați și consiliați de elevii gradați, vor parcurge alți pași importanți intrării în marea familie a elevilor Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia. Le dorim mult succes!

 (vezi slideshow)

 

 

AGENDA COLEGIULUI AN ȘCOLAR 2016-2017

Anii de liceu, la final


       Joi, 15 iunie 2017, s-a desfăşurat ceremonialul absolvirii promoţiei a 66-a şi a încheierii anului şcolar 2016-2017 la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”. Odată cu absolvirea promoției „Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100” au trăit emoţia momentului, învăluit în parfumul teilor ce înconjoară platoul colegiului, cei peste 420 de elevi, alături de profesori, instructori militari, părinţi, prieteni și invitați. Aşa cum un astfel de moment are dimensiunile specifice, ne-au fost alături oaspeți de suflet, în persoana domnului general de brigadă dr. Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, a Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a prefectului judeţului Alba, domnul Dănuţ Hălălai, a vicepreşedintelui Consiliului judeţean Alba, domnul Dumitru Fulea, a viceprimarului municipiului albaiulian, domnul Gabriel Pleşa, a primarului municipiului Vulcan, domnul Gheorghe Ile, a domnului inspector scolar general adjunct, profesor Gheorghe Dăncilă, a reprezentanţilor diferitelor structuri militare din garnizoană și nu numai, ai asociațiilor județene a cadrelor militare în rezervă și retragere din judeţele Alba şi Hunedoara.


        Cartea de vizită a unei instituții de învățământ o constituie absolvenții săi, dincolo de statistici și clasamente rămân miile de tineri instruiţi, frumoşi, caractere formate şi puternic motivate, sub semnul dictonului latin „Non scolae sed vitae discimus” .


      Așa cum spunea comandantul colegiului, colonel Marcel Domșa, ,, Vă rog să nu uitaţi că aţi crescut şi aţi învăţat sub patronajul spiritual al lui Mihai Viteazul, aici în cetatea Marii Uniri, să aveţi permanent în vedere faptul că vă revine datoria de onoare de a consolida renumele colegiului şi de a-l spori printr-o evoluţie foarte bună în şcoala ce o veţi urma, în cariera pe care o alegeţi.”


       În cadrul ceremonialului au fost incluse momente specifice: acordarea premiilor de onoare (pe care le vom detalia într-un material separat), citirea ordinului de numire a noului elev plutonier adjutant al colegiului, înaintare în grad a noului elev plutonier adjutant, predarea-primirea cheii generațiilor, fotografierea și dezvelirea tabloului promoției a 66-a, premierea celor mai buni și merituoși elevi, un scurt moment artistic și de final al promoției. Din cadrul ceremonialului au făcut parte două momente speciale, unul dedicat domnului profesor Nătălucă Liviu, care după 40 de ani de activitate la catedră pusă în slujba fizicii, și-a încheiat frumoasa carieră de dascăl.

 

        Cel de-al doilea moment a fost cel în care, elevul onorific al colegiului nostru, Adrian Chira, prezent alături de familie la festivitate, le-a transmis absolvenţilor succes la examenele de admitere în academii, iar celorlalaţi vacanţă plăcută. Apoi, le-a recitat două poezii patriotice.


       Bilanțul acestui an școlar a fost unul deosebit, demn de consemnat în cartea de onoare a instituției: peste 100 de premii şi menţiuni la faza judeţeană a olimpiadelor şcolare şi diferite concursuri; 25 de elevi calificaţi la etapa naţională, cu 12 premii şi mențiuni la aceasta.
 

       Recunoaşterea meritelor la nivel naţional prin rezultatele obţinute la concursurile şi olimpiadele şcolare sunt certitudinea că superlativul în educaţie pentru Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia se realizează cu şi prin elevii săi şi este rezultatul unor acţiuni novatoare şi responsabile în care elevul este creator de exigenţe.


       Nu se putea încheia această festivitate dedicată absolvirii, fără spectacolul dedicat invitaților și părinților, susținut de către formațiile artistice ale colegiului.

                VACANŢĂ PLĂCUTĂ !

 
Campionatul militar de orientare, cros, şah şi minifotbal

        În perioada 08 -12 aprilie 2017, Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" Câmpulung-Moldovenesc a găzduit Campionatul militar de orientare, cros, şah şi minifotbal, organizat de către Biroul educaţie fizică şi sport din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. La competiţie au participat loturile sportive din cele patru colegii naţionale militare: ,,Mihai Viteazul" din Alba Iulia, ,,Dimitrie Cantemir" din Breaza, ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova şi ,,Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc. La toate cele patru ramuri sportive din cadrul campionatului, colegiul militar albaiulian a ocupat treapta a II-a a podiumului. La individual, cros feminin, eleva caporal Gherheş Irina a reuşit să obţină locul I, performanţă care-i întăreşte convingerea că, pentru reuşitele sportive, pasiunea trebuie susţinută de mult efort, disciplină, atitudine şi foarte multe ore de antrenament. Felicitări Irina, felicitări tuturor!

 

 
Perseverenţa, garanţia reuşitei! Olimpic la TIC


      Desfăşurată în data de 8 aprilie a.c., olimpiada la disciplina TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) a încheiat lista disciplinelor de olimpiadă şi a constituit, pentru elevii colegiului militar albaiulian, o provocare pe tărâmul complex al IT-ului. Elevul sergent Mihai Oprişa a reuşit performanţa calificării la faza naţională a olimpiadei de TIC, după cele trei încercări din anii anteriori. După menţiunile obţinute în clasa a IX-a şi a X-a şi premiul II de anul trecut, iată că perseverenţa s-a dovedit o garanţie a succesului pentru Mihai. ,,TIC, disciplină ce se studiază în clasele IX-X, presupune cunoştinţe de utilizare a calculatorului până la cele mai mici detalii, setări ale sistemului de operare, cunoştinţe Microsoft Office şi HTML la nivel înalt, toate acestea colaborând în rezolvarea unui pachet de cerinţe şi realizarea unui proiect pe o anumită temă. "Elevii Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” au obţinut şi în anii precedenţi premii la această olimpiadă, însă nu o calificare la etapa naţională. Elevul sergent Oprişa Mihai este un deschizător de drum în această direcţie şi un bun exemplu pentru colegii mai tineri”. (profesor îndrumător Marian Luminiţa).
       Demne de apreciat sunt şi rezultatele obţinute de elevul Andrei Avram din clasa a IX-a, premiul II (profesor coordonator Maria Teglaş) şi elevul caporal Alexandru Grecu, clasa a XI-a, premiul III (profesor coordonator Mihaela Roşu)                Felicitări şi succes în continuare!

 

 

 

 

Atelierele de creaţie literar-artistică ale elevilor

şi studenţilor militari

         În perioada 30.03-02.04.2017, Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia va găzdui cea de a XIII-a ediţie a ,,Atelierelor de creaţie literar-artistică ale elevilor şi studenţilor militari”.
        La această întâlnire pe tărâmul artelor, înscrisă în rândul activităţilor culturale din Planul Statului Major al Forţelor Terestre vor participa, alături de elevii colegiului militar gazdă, câte 35 de elevi din Colegiul Naţional Militar ,,Dimitrie Cantemir” Breaza şi Colegiul Naţional Militar ,,Ştefan cel Mare ” Câmpulung Moldovenesc. De la Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” Craiova vor participa 24 de elevi, iar de la Academia Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă” Braşov şi Academia Tehnică Militară Bucureşti, câte 15 studenţi.
Festivitatea de deschidere va avea loc, vineri 31.03. 2017, începând cu ora 08:30.
       Acest Festival al artelor cuprinde activităţi pe ateliere (arte plastice, lectură şi creaţie literară, dansuri, interpretare a cântecului popular românesc, conservare a tradiţiilor populare româneşti) şi nu şi-a propus o ierarhizare a valorilor şi talentelor, ci un prilej de întâlnire pe tărâmul artelor. La această ediţie, avem colaboratori de profil din municipiul Alba Iulia, astfel: Biblioteca Judeţeană ,,Lucian Blaga”, Liceul de Muzică şi Arte Plastice ,,Regina Maria” şi Cercul Militar Alba.
          Prima ediţie a acestei manifestări a gost găzduită de colegiul naţional militar albaiulian şi, s-a dovedit extrem de benefică pentru elevii şi studenţii talentaţi.
 

 
Cinci elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadelor de limbi străine


        Limba franceză, studiată sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Lucia Lupu şi Carmen Roman, are două calificări, prin eleva sergent Roberta Ion, pentru al treilea an consecutiv și eleva fruntaș Bianca Iorga.                      

        Sub îndrumarea doamnei profesoare Alina Chiorean, eleva caporal Iza Sava a reușit să obțină, pentru al doilea an consecutiv, calificarea la faza națională a olimpiadei de limba engleză.

        În aceeași arie curriculară se înscriu limbile spaniolă și italiană. Deși nu sunt studiate în colegiu, eleva caporal Alexandra Maier (limba spaniolă) și colegul ei, Laurențiu Lungu (limba italiană) au reușit performanța calificării la națională, ambii pentru al doilea an consecutiv.

                Succes tuturor şi felicitări !

 

 

 
Calificare la faza naţională a olimpiadei de matematică


       Înfiinţarea unui centru de excelenţă la matematică, în noiembrie anul trecut, şi-a dovedit deja eficienţa, culegând primele roade, rezultate demne de toată admiraţia şi aprecierea pentru elevii pasionaţi de infinitul univers al matematicii, sub îndrumarea doamnei profesoare Anamaria Fuia, coordonatorul centrului, dar şi a celorlalţi profesori de matematică din colegiul militar alabiulian. La faza judeţeană a olimpiadei de matematică, desfăşurată recent, elevii în uniformă au obţinut premii şi menţiuni şi, după foarte mulţi ani, o calificare la faza naţională prin eleva fruntaş Cosmina Pop din clasa a IX-a C.    

      Cosmina a găsit în colegiul militar, locul şi mediul propice pasiunii ei, matematica, dar şi colegi şi cadre didactice preocupate în descifrarea tainelor cifrelor şi a formulelor alambicate ale matematicii. Merită admiraţia şi aprecierea elevul sergent Andrei Oprean-Hurduc pentru efortul depus şi obţinerea premiului II şi elevul caporal Alexandru Bodea, care a obţinut premiul al III-lea. Profesori şi elevi deopotrivă au depus eforturi continue şi de lungă durată, rezultatele fiind o consecinţă firească a acestora, o trudă cu folos.

 

            Felicitări, mult succes şi cât mai multe şi frumoase reuşite!

 

 

 
Calificare la olimpiada de religie


      Disciplina religie, predată de către profesorul Ioan Nistor, are şi în acest an şcolar elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadei de religie. La faza judeţeană  desfăşurată recent, colegiul nostru se mândreşte cu şase premii I obţinute de tineri în uniformă preocupaţi de formarea lor în spiritul normelor moral creştine. La cultul ortodox, pentru al doilea an consecutiv, eleva fruntaş Raluca Şerban şi, pentru al treilea an consecutiv, eleva sergent Ioana Argatu; la cultul greco-catolic, pentru al doilea an consecutiv, eleva caporal Ioana Tomoiagă şi, pentru al treilea an consecutiv, elevul sergent Marian Luca; la cultul alianţa evanghelică, pentru al doilea an consecutiv elevul caporal Cristian Faur şi, o primă reuşită pentru eleva Luminiţa Filip. Ţinând cont că Ioana Argatu s-a calificat şi la faza naţională a olimpiadei de limba şi literatura română, la faza naţională a olimpiadei de religie va participa elevul sergent Gavrilă Rad, cu premiul II la faza judeţeană.            Succes tuturor şi felicitări!
 
    ,,Pe lângă învăţăturile clasice, religia ne învaţă să fim oameni, nu roboţi.       Ne învaţă să gândim singuri şi să alegem ceea ce este corect, să separăm binele de rău. Pentru mine, religia este o modalitate de exprimare. Este modul prin care am realizat ceva şi am pornit pe drumul unui început corect. Pasiunea pentru ceva se creează de către fiecare persoană în parte, nu se imită, nu se împrumută.
    Aşadar, ce ar fi dacă fiecare şi-ar analiza sufletul? Ce a r fi dacă fiecare ar face ceva ce-i place, ceea ce-l face să se simtă liber? Ar fi lumea un loc mai bun?

Un loc cu adevărat sincer? Un loc lipsit de ipocrizii? Ce ar fi dacă omul ar fi el însuşi pentru o zi? Ar continua să fie aşa pentru eternitate ?"

                                          (eleva fruntaş Raluca Şerban).

 

 

 

 

 

 

 
Calificare la faza naţională a Olimpiadei ,,Ştiinţele pământului”


        Interdisciplinaritatea ştiinţelor pământului va fi reprezentată la faza naţională a olimpiadei cu acelaşi nume prin eleva sergent Teodora Grecu sub îndrumarea profesorilor Dorina Filipescu, Valer Macarie, Adela Tudor şi Lucian Irimie. Din multitudinea de preocupări specifice activităţilor şcolare, unele se crsitalizează în pasiuni care motivează şi deschid reale orizonturi şi direcţii de dezvoltare pentru mai târziu, Teodora a dovedit preocupare şi pasiune pentru ştiinţele pământului (fizica, chimia, bilogia şi geografia) atît prin participarea la olimpiada interdisciplinară şi calificarea la faza naţională, cât şi prin rezultatele obţinute în anii anteriori la olimpiadele şi concursurile şcolare pe aceleaşi discipline (calificare la faza naţională a olimpiadei de fizică, 2016, unde a obţinut menţine de onoare).

        Felcitări, Teodora şi succes în continuare!

 
Triplă calificare la olimpiada de socio-umane


       Şi în acest an şcolar, disciplinele din catedra de ştiinţe socio-umane vor avea câte un reprezentant în uniforma Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” la faza naţională a olimpiadelor şcolare. Eleva sergent-major Raluca Fundeanu la economie pentru al doilea an consecutiv, şi elevul sergent Mircea Costea la filosofie. Chiar dacă este în clasa a XI-a şi filosofia nu se înscrie în disciplinele anului de studiu, Mircea a reuşit să obţină rezultate foarte bune. Elevii sunt îndrumaţi în pregătire, susţinuţi şi motivaţi de către doamna profesoară Simina Dura. l

        La disciplina sociologie, disciplină ce nu se studiază în colegiul militar, elevul sergent Cristian Bârlean va reprezenta colegiul militar albaiualian la faza naţională, fiind coordonat de către domnul profesor Darius Duriga.
        Reuşitele elevilor, reflectate în aceste premii ce îi califică la etapa naţională, presupun zile întregi de pregătire, de informare, de documentare, de aplicare, toate desfăşurate cu responsabilitate şi profesionalism. Apoi, conlucrarea eficientă şi dorinţa de perfecţionare au fost titlurile de ordine în câştigarea întrecerilor dintre liceenii pasionaţi de aceleaşi discpline.

  Felicitări şi succes mai departe!

   
Olimpică la chimie


      Desfășurată recent, faza județeană a olimpiadei de chimie a stârnit interes pentru elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”. Deși este disciplina ce se studiază doar o oră pe săptămână, pasiunea pentru universul moleculelor, atomilor și reacțiilor substanțelor dovedită de către domnul profesor Lucian Irimie s-a transmis și elevilor. Așadar, la ediția din acest an şcolar, elevii din clasele IX-XI și-au manifestat curiozitatea faţă de reacțiile chimice. Deși competiția a fost strânsă, iar subiectele au avut un grad ridicat de dificultate, elevii în uniformă au dovedit maturitate și seriozitate, atât în pregătire, cât şi în tratarea fiecărui subiect în parte. Dintre cei trei elevi calificaţi la faza judeţeană, Coman Ilișca (X), Gheorghiu Radu (XI) şi Mătușa Alexandru (XI), doi au obținut rezultate frumoase. Astfel, elevul caporal Mătuşa Alexandru a obţinut menţiune, în timp ce eleva caporal Coman Ilișca, pentru al doilea an consecutiv, s-a calificat la faza naţională, obținând premiul al II-lea.

           Felicitări şi mult succes în etapa următoare!

 

 

   
Performanţă la fizică


       Performanţele obţinute de elevii colegiului uniformelor albastre din Alba Iulia la olimpiadele şcolare, certifică seriozitatea şi perseverenţa în aprofundarea disciplinelor studiate. Cu atât mai mult dacă acestea sunt discipline de examen, respectiv bacalaureat şi admitere în academiile categoriilor de forţe. A devenit tradiţie pentru catedra de fizică, încât, la fiecare ediţie a olimpiadelor şcolare să obţină premii şi menţiuni şi, cel puţin un elev calificat la etapa naţională. Aşadar, la această ediţie, desfăşurată în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”, sâmbătă, 25 februarie, cei 17 elevi participanţi şi-au dovedit nivelul de pregătire, pasiunea, seriozitatea şi determinarea îmbinate cu profesionalismul profesorilor Dorina Filipescu, Sanda Irimie şi Liviu Nătălucă.

      Dintre cei 11 elevi ce au obţinut premii şi menţiuni, s-a evidenţiat, în mod deosebit, elevul plutonier adjutant Gabriel Oprea, cu premiul I şi calificarea la etapa naţională, pregătit de către doamna profesoară Dorina Filipescu. Pentru elevul plutonier adjutant Gabriel Oprea este a doua reuşită de acest nivel, după cea din clasa a X-a. Cu siguranţă aceste rezultate, rodul unei munci serioase şi permanente îi vor folosi la admiterea în Academia Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă" Braşov.
                            Felicitări şi succes în continuare!

 

 

 

 
Performanţe la olimpiada de limba și literatura română


       Perseverența, ambiția și seriozitatea sunt câteva din aspectele care definesc elevii colegiului militar din Cetatea Marii Uniri. Atunci când ele se conjugă cu pasiunea pentru lectură, interpretare, dar și cu dragostea pentru frumosul natural și artistic, devin elemente de individualitate, care asigură succesul la olimpiadele cu profil umanist.
        În acest an școlar, la olimpiada de limba și literatura română s-a obținut o performanță deosebită: calificarea a trei elevi la etapa națională. Este vorba despre Ioana Argatu, din clasa a XII-a E, Maria Cîmpean, din clasa a XI-a B și Andrei Rodilă, din clasa a X-a E. Reușita acestei minunate echipe este dovada vie a faptului că natura interioară a fiecăruia dintre ei furnizează legea după care se stabilesc țeluri și se acționează pentru a le atinge. Seriozitatea și motivația lui Andrei, talentul interpretativ și ambiția Ioanei, precum și sensibilitatea și determinarea Mariei sunt aspectele care demonstrează că dincolo de frumosul comun există perfecţiunea cunoaşterii sensibile.
       Toți cei trei elevi sunt îndrumați și pregătiți de prof. Mircea Cosmina. Le urăm succes la etapa națională!
       Sunt demne de menționat și rezultatele celorlalți elevi militari participanți la olimpiada de limba și literatura română, etapa județeană: trei premii II – Dobre Ruxandra, IX B, Gălățan Ramona IX A și Balea Bianca, XI A, dar și mențiuni – Tomoioagă Ioana, X B, Vențel Oana, IX E, elevii fiind îndrumați de profesoarele Mircea Cosmina, Dăncilă Teodora, Mureșan Simona.

                          Felicitări şi succes în continuare!

 

 

 

 

 

 
        Şeful Statului Major al Forţelor Terestre la Alba Iulia

        Prezenţa domnului general-locotenent dr. Dumnitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, în colegiul nostru, este de fiecare dată, nu numai o onoare, ci şi o mare bucurie şi încântare. Ţinuta exemplară a domnului general locotenent, model de înalt profesionalism, este apreciată de ,,micii generali” ce visează la cariera militară. Pe parcursul activităţii, elevii au aflat informaţii utile, complete şi complexe despre Forţele Terestre Române, principala categorie de forţe din Armata României. Apoi, a urmat o serie de întrebări privind viitorul tinerilor în carieră, locurile disponibile în instituţiile militare de învăţământ din Foreţele Terestre şi anumite aspecte legate de desfăşurarea examenelor de admitere.
        Pe lângă aceste informaţii şi precizări, şeful Statului Major al Forţelor Terestre a adus mulţumiri şi aprecieri pentru munca depusă de aceşti minunaţi tineri, reflectată în rezultate şi reuşite, alături de implicarea şi devotamentul cadrelor didactice. Colegiile naţionale militare sunt instituţii importante pentru Armata României în special şi pentru societate în general.

 

 

Performanţă Lectura ca abilitate de viață

       Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia dă dovadă și în acest an școlar de exemple de bune practici educaționale prin rezultatele obținute de elevi la olimpiadele școlare desfășurate până în prezent.
      Olimpiada interdisciplinară ,,Lectura ca abilitate de viață” este menită să dezvolte elevilor capacitățile creatoare, să le valorifice pasiunea pentru lectură, abilitățile comprehensive, de analiză și interpretare a textelor literare, nonliterare, modale, precum și raționamentul logic sau descifrarea codurilor lingvistice.
      Elevii au demonstrat pasiune în tot ceea ce au întreprins și, învățând din profesionalismul cadrelor didactice care i-au îndrumat, au obținut rezultate deosebit de frumoase şi performanţa calificării la etapa naţională. Acest rezultat a fost adus, de curând, de către eleva caporal Bianca Balea, îndrumată fiind de doamna profesoară Simona Mureşan. Bianca este la a doua astfel de performanţă, la aceeaşi disciplină, după cea din anul 2015.

       Prin voinţă, hotărâre şi determinare se ajunge la performanţă.

 

 

 

 Concursul Naţional de Poezie ,,Ocrotiţi de Eminescu”

     Uniunea Scriitorilor din România, Asociațiunea Astra, Despărțământul ,,Timotei Cipariu” și Primăria municipiului Blaj au organizat, sâmbătă 29 ianuarie, Concursul Național de Poezie ,,Ocrotiți de Eminescu”. Ajuns la cea de a XVII-a ediție, concursul este dedicat Luceafărului Poeziei Românești şi adună, la Blaj, tineri pasionați de creație literară, de recitare din opera eminseciană, tineri preocupaţi de frumos şi de romantism. An de an, elevii Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” sunt prezenâi la acest concurs, atât la secțiunea creație, cât și la recitare.
      La secțiunea creație elevii în uniforma au obținut rezultate demne de aprecierea juriului și a organizatorilor.
Astfel, la secţiunea creaţie, eleva caporal Maria Câmpean a obținut Premiul special al juriului, elevul caporal Mircea Costea, Premiul II şi eleva caporal Cardoş Maria-Teodora, Premiul special al Editurii Astra Sibiu.

       La secțiunea recitare din lirica eminesciană am obținut zece premii: eleva Oana Venţel şi elevul fruntaş Andrei Suba, Premiul I; elevii fruntaş Andrei Gânța şi Ilişca–Anişoara Coman şi elevul caporal Ioachim Lihor, Premiul II; elevul fruntaş Bogdan Dumitraşcu, Premiul special al Editurii Astra Sibiu; eleva Maria Muntean şi eleva caporal Amalia Boboc au obţinut Premiul special al Editurii CronoLogia Sibiu; elevul Leonte Radu, Premiul special al Editurii Astra Blăjeană; elevul fruntaş Andrei Gânţa, Premiul special al juriului şi al Bibliotecii Municipale ,,Şcoala Ardeleană” Blaj. Din partea Asociațiunii Astra, Despărțământul ,,Timotei Cipariu” eleva caporal Cristina Geică a obţinut Premiul II, iar colegul ei Răzvan Ţigănilă, Premiul III.
      Catedra de limba română a colegiului formată din doamnele profesoare Teodora Dăncilă, Cosmina Mircea și Simona Mureșan apreciază, încurajează și promovează activitățile culturale, talentele literare și descoperă, în fiecare suflet adolescentin, latura emoţională şi sensibilitatea, puse mereu în slujba frumosului.

 

 

       Sfârșitul primului semestru din acest an școlar a reprezentat, printre altele şi momentul bilanțului. Astăzi, 02 februarie 2017, la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”, au fost analizate, evaluate și comparate rezultatele școlare și disciplinare obținute de elevii purtători de uniformă albastră cu lampas. A urmat avansarea în grad a elevilor cu rezultate bune și cu o bună atitudine demnă de a fi copiată de cei mai tineri. Bilanțul s-a încheiat cu premierea competiției sportive interne Cupa ”24 Ianuarie”, câştigată de compania elevilor de clasa a XI-a.

    Elevul Bodea Nicolae-Alexandru din clasa a X-a C a fost avansat, astăzi, la gradul de elev caporal pentru rezulatele de excepţie şi responsabilitatea de care dă dovadă. Tot astăzi, a fost premiat şi felicitat de către domnul comandant, colonel Marcel Domşa şi doamna director adjunct, profesor Dorina Trifon. Este un elev model pentru toţi ceilalţi colegi. A venit în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” cu o cultură generală bine fundamentată, cu tehnici riguroase de învăţare şi cu dorinţa de a-şi depăşi limitele, clasându-se la sfârşitul anului şcolar trecut, pe primul loc în colegiu, cu media 9,90. În acest semestru a reuşit performanţa obţinerii mediei 10, dând dovadă de rigoare, responsabilitate, exigenţă, ambiţie şi perseverenţă, dornic să-şi depăşească limitele, însetat de cunoaştere şi deschis permanent spre orizonturile nemărginite. Toate aceste aspect sunt clădite pe o riguroasă educaţie primită de acasă (Alexandu este din Câmpeni, judeţul Alba, absolvent al Şcolii gimnaziale ,,Avram Iancu” Câmpeni), pe valori morale pe care le cunoaşte şi le respectă. Deşi atât de complex, afişează permanent o atitudine serioasă, sobră uneori. Este un bun coleg, apreciat de toţi ceilalţi şi dornic să participe la cât mai multe activităţi, fie ştiinţifice, este membru al centrului de excelenţă la matematică, dar şi sportive. Are o gândire logică, matură, plină de substanţă. Ne mândrim cu el! Aşa îl recomandă doamna profesoară Simona Mureşan, diriginta clasei.


        Un alt moment important al zilei premergătoare vacanţei intersemestriale a fost şedinţa cu părinţii elevilor din clasele a X-a şi a XI-a. Această întâlnire a constituit un bun prilej de consolidare a parteneriatului școală-familie, problemele abordate fiind de interes comun pentru cei doi an de studiu, cu focalizare pe noua orientare privind examenele de admitere în instituțiile militare de învățământ superior.
       A existat o deschidere spre comunicare de ambele părți, problematica abordată a fost amplă atât la discuțiile în plen cât și la cele pe clase. Şedinţa cu părinţii s-a încheiat cu un scurt spectacol artistic prezentat de către formaţiile artistice ale colegiului.
 

Felicitări și o vacanță plăcută!

 

 

 

   
Spectacol de colinde...

       După-amiaza zilei de miercuri, 21 decembrie, a fost dedicată colindelor. Spectacolul de colinde a debutat cu un scurt bilanţ al anului 2016, prezentat de către comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa şi de urările tradiţionale.     

       Elevi în uniformă sau în costume tradiționale au venit în ,,casa bunicilor” (scenariul spectacolului), să aducă vestea ce bună - apropierea Crăciunului, sărbătoarea creștină a nașterii Pruncului Sfânt și colindul. Artiștii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au reușit să susțină un spectacol deosebit, au împletit colindul cu frumoase melodii dedicate Crăciunului, cu dansul, nelipsind momentele tradiționale. Colindării au fost răsplătiți de gazde cu colăcei şi cozonac.


             Vacanţă plăcută! Sărbători fericite tuturor!

 

 

 Au venit nepoţii să ne colinde!

       În aşteptarea sărbătorii Naşterii Domnului, fiecare creştin are nevoie şi de o pregătire interioară, de o stare de spirit frumoasă şi bună, cu pace şi linişte, cu amintiri despre cei dragi, cu empatie pentru cei încercaţi, cu nostalgia copilăriei, cu gândul curat şi inima împăcată. În glas de colinde, cu emoţii în suflet şi în voci, cu zâmbete şi chipuri vesele, elevii în uniforma Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” i-au vizitat pe vârstinicii Centrului de plasament din Teiuş.  

                    mai mult...

 

 

17 decembrie 2016

Gala performerilor

        În după-amiaza zilei de 17 decembrie, la Alba Iulia, s-a desfășurat cea    de-a V-a ediție a Galei Performerilor. În semn de recunoaştere și apreciere a rezultatelor muncii depuse în slujba educației, olimpicii judeţului Alba şi profesorii îndrumători au fost premiaţi de Consiliul Judeţean Alba. Premiile în bani au fost înmânate în cadrul Galei Performerilor, desfășurată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Printre cei 233 de elevi și 195 de cadre didactice care au adus județului Alba premiul I la fazele județene ale olimpiadelor școlare, precum și mențiuni sau premiul I, II, sau III la fazele naționale și internaționale ale acestor olimpiade s-au numărat 10 elevi ai Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” și 3 absolvenți în prezent studenți ai Academiei Tehnice Militare București.

       Pentru premiile obținute la etapa naţională a olimpiadelor școlare au fost recompensați: absolventul Vlad Ioan Şchiopu – Medalie de bronz acordată de Societatea Română de Fizică la Olimpiada de Fizică şi Mentiune Specială la Olimpiada „Ştiinţele Pământului, eleva caporal Ioana Argatu – Loc I la Olimpiada de Religie – cultul ortodox, absolventa Raluca Borș – Premiul special la Olimpiada de Religie – cultul ortodox și elevul fruntaș Marian Luca – Loc III la Olimpiada de Religie – cultul greco-catolic.

         Pentru premiile I la etapa judeţeană a olimpiadelor școlare au fost premiați: eleva fruntaș Cristina Geică – Olimpiada de Istorie, eleva caporal Alexandra Trif – Olimpiada de Ştiinţe Socio-Umane/ Psihologie, elevul sergent Andrei Petruse – Olimpiada de Geografie, eleva plutonier Aurora Pavel – Istorie/ Cultură și civilizație în România, elevul caporal Alexandru Iușan – Istorie/ Cultură și civilizație în România, absolventul Radu Marcel Ghișoiu – Istorie/ Cultură și civilizație în România, eleva fruntaș Elena Roberta Ion – Olimpiada de Limbi Romanice/ Limba franceză, eleva fruntaș Bianca Balea – Olimpiada de Religie – cultul ortodox și eleva plutonier Oana Ianculescu – Olimpiada de Religie – cultul ortodox.
 

           De asemenea, au fost felicitați și premiați și profesorii îndrumători ai elevilor performeri din Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”: Filipescu Dorina – Fizică şi Olimpiada „Științele Pământului”, Valer Macarie – Geografie şi Olimpiada „Științele Pământului”, Lucian Irimie – Olimpiada „Științele Pământului”, Adela Tudor – Olimpiada „Științele Pământului”, Ioan Nistor – Religie – cultul ortodox şi cultul Greco – catolic, Paraschiva Fărcaș - Istorie, Simina Dura –Psihologie și Lucia Lupu - Limba franceză.

 

          Flash Mob în curtea Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”. Iniţiativă ieşită din tipare a elevilor

de la cel mai bun liceu din Alba Iulia

         O iniţiativă ieşită din tipare a elevilor de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a atras aprecieri în mediul online. Este vorba despre un flash mob organizat de elevii din clasa a XI-a, coordonaţi de profesori de educaţie fizică din colegiu, după cum au precizat reprezentanţii instituţiei, pe reţeaua de socializare.

       Tinerii elevi au reuşit o demonstraţie interesantă de sincronizare a mişcărilor, pe ritmuri de muzică populară sau „trance”. Dacă totul a început cu o „competiţie” între două tabere, am putea spune, tradiţional versus modern, apoi elevii au format un „corp” comun, „articulat” de backgroundul muzical.
La final, au format iniţialele patronului spiritual al colegiului: M şi V (Mihai Viteazul), completând originalitatea momentului.
Vă invităm să vedeţi flashmob-ul elevilor din clasele a XI-a, realizat sub îndrumarea profesorilor de educaţie fizică din colegiu, Felicia Vancea şi Sorin Secăreanu. Postarea pe Facebook a acestor imagini a atras, până luni seara 33 de mii de vizualizări.

                                                                                          click sursa ALBA24

 

 

 

 

 

11 noiembrie 2016

"Adolescenţa bate filmul – Hollywood & Bollywood”

la Balul Bobocilor cu epoleţi

 

click pentru vizionarea galeriei foto

 

Vineri, 11 noiembrie 2016, în Sala de festivități a Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”, s-a desfășurat o nouă ediție a Balului bobocilor, ediție organizată, conform tradiției, de elevii claselor a XI-a. Toate activitățile,  începând de la prezentarea momentelor, la spectacolul oferit, la probele pentru boboci, au fost grefate pe tema unanim acceptată, ”Adolescenţa bate filmul – Hollywood & Bollywood”. În alegerea ideii sub auspiciile căreia trebuia să desfășoare un spectacol complex și complet, ama ținut cont de specificul instituției noastre de învățământ și de faptul că, generaţie, după generaţie, în colegiu se adună cei mai buni adolescenţi din toate colţurile ţării. Alegerea recuzitei, a decorurilor, a elementelor de spectacol s-au închegat perfect în așa fel încât să ne definim originalitatea, iar bobocii să experimenteze momente  inedite, de care să-și amintească întotdeauna cu drag.

Periplul prin lumea filmului de la Hollywood a fost imaginat ca o incursiune în castingurile actorilor ce visează la un rol deosebit de important. Invitații au fost întâmpinați de elevi costumați în ţinutele actorilor din filme binecunoscute şi candidate/premiate la Oscar, iar din spectacol nu au lipsit dansurile, momentele de umor,  scurt recital de saxafon şi orgă şi solişti vocali. Invitaţi speciali au fost perechea de dans formată din elevii de clasa a VII-a din Arad, Ştefan Mara şi Melisa Mocanu care au reuşit să uimească cu momentele lor ce au reflectat atît talentul cât, mai ales, ţinuta, eleganţa şi multe ore de repetiţii. Toate acestea s-au armonizat cu probele pregătite pentru cele 5 perechi de boboci: proba de prezentare, proba de aptitudini, proba de cultură generală,  proba de dans. Am încercat să concentrăm idei frumoase, momente reuşite, bucuria şi entuziasmul vârstei pentru a obţine un bal reuşit.

Juriul nu a avut o misiune ușoară în deliberarea câștigătorilor pentru că toți concurenții au fost la înălțime.  Astfel, la finalul acestei ediții a balului bobocilor, clasamentul a fost următorul:

 - locul III Ruxandra Dobre (IX B) și Leonte Radu (IX E)

 - locul II Bianca Iorga (IX B) și Robert Biro (IX B)

 - Miss și Mister Popularitate: Nadia Petruse (IX C) și Darwin Homorodean (IX A)

 - Miss și Mister Boboc: Oana Venţel (IX E) şi Andrei Broscăreanu (IX C

 

Felicitări tuturor participanţilor !

 

Eleva caporal Cristina GEICĂ

 

 

 

8 noiembrie 2016

La sărbătorirea celor 97 de ani de existenţă

 

click pentru vizionarea galeriei foto

 

            Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril a fost dedicată aniversării patronului spiritual al colegiului. În cadul adunării festive, după mesajul comandantului colegiului, colonel Marcel Domşa, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general locotenent dr. Dumitru Scarlat, a acordat distincţia Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, cadrelor didactice şi militare care     şi-au desfăşurat activitatea în colegiu şi   şi-au adus contribuţia la creşterea prestigiului Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”: general locotenent (r) Gheorghe Răbăcel, colonel (r) Voicu Cioară, profesorii: Ilie Cioca, Ioan Cioară, Mihai Frățilă, Paraschiva Iosa, Ileana Mîrza, Iuliana Stăncescu şi Ionel Trifon.
            În acelaşi cadru festiv comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa, în semn de recunoştinţă pentru întreg spirjinul, susţinerea şi promovarea actului educaţional a oferit domnului general locotenent  dr. Dumitru Scarlat o plachetă de onoare şi o icoană a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. De asemenea, au primit câte o plachetă de onoare, alături de aprecierile pentru manierea instruirii şi formării în cariera militară, devenind adevărate modele pentru elevii colegiului, un număr de opt ofiţeri, absolvenţi ai colegiului militar albaiulian: general de brigadă dr. inginer Teodor Incicaş - şeful Direcţiei Audit Intern, general de brigadă dr. Florin Jianu - şeful Direcţiei Financiar Contabile, general de flotilă aeriană dr. Lian Someşan - locţiitorul pentru Resurse al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, general de brigadă Dan-Mircea Şuta - comandantul Brigăzii Operaţii Speciale ,,Mihai Viteazul” Tg.Mureş, colonel Augustin Pegulescu - comandantul Centrului Militar Zonal Timiş, colonel dr. Corneliu Preja - comandantul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Alba, colonel Adrian Agârbiceanu - comandantul Centrului Militar Judeţean Alba, colonel inginer Florin Csegzi - comandantul Centrului Teritorial de Administare a Cazărmilor Cluj-Napoca.
              În cuvântul său, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, domnul Florin Roman i-a felicitat pe toți cei prezenți, iar pe elevi i-a îndemnat să fie mai buni, urmând exemplul celor care au absolvit colegiul în promoţiile anterioare. 
           ,,Vivat, crescat, floreat!” a fost mesajul domnului inspector şcolar general adjunct Marcel Stan pentru tinerii colegiului, în speranța formării lor ca generație de încredere pentru viitorul țării.
              Ceremonialul dedicat zilei patronului spiritual a mai cuprins:

- acordarea premiilor cu tradiţie, astfel: Cupa ,,Mihai Viteazul”, câștigată de către compania a III-a elevi

- premiul de onoare ,,Mihai Viteazul”, acordat elevului fruntaș Bodea Alexandru-Nicolae pentru cea mai mare medie obținută în anul școlar trecut

-  Cupa ,,Pluton de elită” clasei a XI-a B pentru cele mai bune rezultate

- recompensarea prin citarea pe ordinul de zi  pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit activităţile specifice a d-nei prof. dr.  Farcaş Paraschiva,          plt. adj. pr. Opincariu Tiberiu, plt.adj. Leterna Ioan.

             A urmat slujba de pomenire și depuneri de coroane la monumentul eroilor absolvenți ai colegiului, spectacol omagial și Ziua Porților Deschise. 
             Sărbătoarea anuală din Cetatea Marii Uniri este momentul revederii și al întâlnirii generațiilor, dovada vie a sentimentului de apartenență și trăinicie a instituției militare de învățământ preuniversitar ce a instruit și format pentru viață peste 6500 de tineri în cei 97 de ani de existență.


             La Mulți Ani Colegiului Uniformelor Albastre străjuit

de Marele Voievod Mihai Viteazul!

 

FOTO: Darius Duriga

 
Colaj activităţi septembrie-octombrie 2016

click pe imagine pentru a citi materialul        

 

 

 

Ziua Armatei României

         Cu ocazia Zilei de 25 Octombrie în Orașul Marii Uniri, elevii în uniformă s-au implicat în activități de comunicare, dezbatere, comemorare, sportive, patriotice și ecologice.
        Așadar, Ziua Armatei României a fost celebrată de către elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” prin desfășurarea unor activități specifice. Sub deviza „Cupa 25 Octombrie” s-au desfăşurat o serie de competiţii sportive la şah, minifotbal, tir şi aruncarea grenadei la precizie.

   click pe imagine pentru slideshow

       În cadrul proiectului „Ziua Armatei României în Şcoli” din cadrul planului Ministerului Apărării Naţionale, un număr de 20 de elevi au fost solicitaţi de către Birourile Informare Recrutare din ţară (Vâlcea, Arad, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Sălaj, Satu Mare, Mureş, Maramureş şi Alba), să participe, în perioada 17-25.10.2016, la activităţi de informare şi promovare a ofertei educaţionale liceale.

      click pe imagine pentru slideshow

        Elevi din clasele a XI-a au participat în zilele de 24 şi 25 octombrie, la manifestările dedicate Zilei Armatei României de la Carei şi Satu Mare.

          click pe imagine pentru slideshow 

Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” a fost reprezentat, prin eleva Oana Venţel la dezbaterea cu public de la Satu-Mare, pe tema: „Armata – instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională” de luni, 24 octombrie, la care au participat Președintele României, Klaus Werner Iohannis, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc şi şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă.

            

            În seria activităților dedicate Zilei Armatei Românie s-a înscris și cea de îngrijire a mormintelor înaintașilor noștri, ce prin dăruirea și sacrificiul suprem ne-au asigurat prezentul și viitorul. Desfășurată de către elevi de clasa a IX-a, activitatea a fost, în egală măsură, și o lecție de educație patriotică și de respect pentru ei, eroii noștri! ,,Sacrificiul impune respect!”.Elevi din clasele a X-a la cele desfășurate în garnizoana Alba Iulia.

    click pe imagine pentru slideshow

       Elevii din clasa a XII-a au fost prezenţi la ceremonia de depunere a Jurământului militar de către studenţii anului I ai Academiei Forțelor Terestre.

        

    

 

Formare şi perfecţionare didactică

 

Profesori Simona-Simina Mureşan

şi Gabriela-Dorina Filipescu

 

În urmă cu un an, 21 de cadre didactice şi instructori militari de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au început activităţile de formare profesională în cadrul Proiectului Erasmus + KA1 „Împletind tradiţia cu inovaţia, implementăm calitatea europeană în şcoală”. În această lună, proiectul a ajuns la final. Ultima mobilitate a cadrelor didactice a avut loc în perioada 2-10 octombrie 2016 în Portugalia, prin participarea prof. Filipescu Dorina şi Mureşan Simona la un curs de formare în domeniul utilizării noilor tehnologii în actul de predare-învăţare-evaluare, organizat de CREF Education la Sesimbra: „Stimulating creativity and innovation/Mobile devices in education”.

Trăim în societatea postmodernă a secolului XXI în care tinerii utilizează noile tehnologii (laptop, tabletă, notebook, smartphone) în diferite scopuri: socializare, comunicare rapidă, documentare, investigare, relaxare. De aceea, pentru această generaţie, în cadrul procesului instructiv-educativ, devine imperativă utilizarea noilor tehnologii, a platformelor educaţionale şi, implicit, a unor noi metode/instrumente de predare-învăţare, împletind armonios tradiţia cu modernitatea. Acest curs ne-a demonstrat nouă, profesorilor, cum accesul la internet în şcoală, elaborarea lecţiilor cu ajutorul unor aplicaţii on line precum Mentimeter, Kahoot, Quiziz, Lino, Mobizen, Popplet, Tagxedo, Prezi, MyHistro, Wikispaces etc. vor putea facilita instruirea tinerei generaţii, vor permite centrarea activităţii pe elev, dezvoltându-i imaginaţia şi creativitatea, vor stimula munca în echipă şi evaluarea diferenţiată a elevilor. În acest sens, e nevoie de o dotare în prealabil a sălilor de clasă sau a unor cabinete/laboratoare cu tablă interectivă, videoproiector, tablete/laptopuri/smartphonuri ale elevilor şi, bineînţeles, acces la internet.

Cursurile teoretice au fost urmate de ateliere de lucru pentru profesori, în vederea dobândirii competenţelor de elaborare a diferitelor activităţi de învăţare cu aceste mijloace didactice. Pentru ca utilitatea acestui curs să fie înţeleasă şi, de ce nu, îmbrăţişată de cât mai mulţi dintre noi, organizatorii ne-au pregătit vizite în şoli în care procesul de învăţământ se bazează pe noile tehnologii. Spre exemplu, în Setubal, la Şcoala Gimnazială „Manuel Martins” am descoperit o „clasă a viitorului”: sala de clasă era organizată pe domenii de activitate, pe grupe de interes: Prezentare/Planificare, Creaţie/Imaginaţie, Descoperire/Investigaţie, Colaborare/Ajutor, Dezvoltare/Analiză, astfel încât elevii puteau fi împărţiţi în echipe de lucru; fiecare centru de interes dispunea de un laptop, o tablă interactivă şi materialele necesare, în funcţie de domeniul de cercetare.

Cursul de perfecţionare s-a finalizat cu realizarea şi prezentarea unei secvenţe didactice  în care se utilizează noile tehnologii şi cel puţin două dintre aplicaţiile descoperite pe parcursul formării.

Putem afirma acum la final, că toate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului constituie o adevărată experienţă intelectuală şi interculturală dobândită alături de oameni pasionaţi de profesia de dascăl, care au manifestat dorinţa de a împărtăşi şi a afla cât mai multe din experienţa altora şi, nu în ultimul rând, receptivi la perspectiva aplicării noului în procesul instructiv educativ.

Orăşelul primitor de pe malul Oceanului Atlantic, Sesimbra, ne-a îmbogăţit pe fiecare dintre noi: am cunoscut locuri pline de pitoresc, tradiţii şi obiceiuri, am legat noi prietenii cu colegi profesori din alte colţuri ale lumii, am descoperit că simplitatea, naturaleţea şi modestia sunt cheia fericirii şi comunicării în orice cultură, că în viaţă trebuie să-ţi învingi temerile şi să-ţi depăşeşti limitele pentru a fi mai bun şi, nu în ultimul rând, am învăţat să fim „profesori ai viitorului” într-o Europă fără frontiere.

 Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

 

 

 

12 septembrie 2016

Deschiderea  anului şcolar 2016-2017

 

 

Mă leg să învăț carte…

 

         La festivitatea de deschidere a anului școlar 2016-2017, cei mai tineri elevi ai Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Cetatea Marii Uniri, au rostit la unison legământul de suflet: ,,Mă leg să-nvăț carte, să-mi oțelesc brațul și inima, spre a sluji cu destoinicie, Patria și Armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu”. Au împărtășit emoția începutului cu familiile lor, cu prietenii și cu elevii din ceilalți ani de studiu.

 

Deschiderea anului școlar 2016-1017, s-a desfășurat în prezența locțiitorului comandantului Componentei Operaționale Terestre, domnul general de brigadă Mircea Mîndrescu, Înalt-Prea-Sfinția Sa Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, prefectul județului, doamna Mihaela-Maria Albu, viceprimarul municipiului Alba Iulia, domnul Paul Voicu, inspector școlar Ion Munteanu, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, comandanți ai unităților militare din garnizoană, alte oficialităţi şi nu în ultimul rând familiile elevilor.

 

În cadrul ceremonialului au fost trecute în revistă rezultatele de excepție obținute în anul școlar trecut și reușita absolvenților la examenele de admitere în învățământul militar superior și postliceal, fiind felicitate cadrele militare și profesorii diriginți ai promoție 2016 - ,,Andrei Mureșanu – 200”, s-a înmânat distincția ,,Robert Schuman”, clasei a XI-a B pentru cea mai mare medie în anul școlar trecut și diplomă și plachetă șefului promoției 2016, Paul Cîrje, în prezent student la Academia Națională din Informații.

 

Un moment special a fost și ceremonia militară de trecere în rezervă, la cerere, a cadrelor militare care și-au desfășurat activitatea în colegiul militar: locotenent-colonel Daniel Albu (din 2010), maistru militar principal Ioan Goia, (din 2013) și plutonier adjutant Marius Lupea, (din 2010).

 

Succes tuturor în noul an de învățământ!

 

FOTO: Darius DURIGA                                                               vezi galeria foto

 

 

 

AGENDA COLEGIULUI AN ȘCOLAR 2015-2016

23 iunie 2016

Închidere an şcolar 2015-2106

            Astăzi s-a mai scris o pagină în istoria Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” odată cu absolvirea celei de a 65-a promoție, ce poartă titlul onorific „Andrei Mureșanu – 200” şi cu finalizarea studiilor anului şcolar 2015-2016. Au trăit emoţia momentului, pe platoul din incinta colegiului, cei 98 absolvenţi alături de profesori, instructori militari, părinţi, prieteni și invitați. Aşa cum un astfel de moment are dimensiunile specifice, ne-au fost alături oaspeți de suflet, în persoana domnului general de brigadă Dorin Ioniță, șeful Direcției Doctrină și Instrucție din Statul Major General, a reprezentanţilor diferitelor structuri militare din garnizoană și nu numai, ai administraţiei publice locale, ai asociațiilor județene a cadrelor militare în rezervă și retragere din Hunedoara, alături de care a participat primarul municipiului Vulcan, domnul inginer Gheorghe Ile.
         Așa cum spunea comandantul colegiului, colonel Marcel Domșa, ,, Vă rog să nu uitaţi că aţi crescut şi aţi învăţat sub patronajul spiritual al lui Mihai Viteazul, aici în cetatea Marii Uniri, Alba Iulia, la colegiul militar, una din instituţiile cu cele mai bogate tradiţii din Armată. De asemenea vă cer ca, în tot ceea ce veţi întreprinde, să aveţi permanent în vedere faptul că vă revine datoria de onoare de a consolida renumele colegiului şi de a-I spori printr-o evoluţie foarte bună în şcoala ce o veţi urma şi cariera pe care o alegeţi.”
          În cadrul ceremonialului au fost incluse momente specifice: acordarea premiilor de onoare, citirea ordinului de numire a noului elev plutonier adjutant al colegiului, înaintare în grad a noului elev plutonier adjutant, predarea-primirea cheii generațiilor, fotografierea și dezvelirea tabloului promoției a 65-a, premierea celor mai buni și merituoși elevi, un scurt moment artistic și de final al promoției ,,Andrei Mureșan – 200”. Din cadrul ceremonialului a făcut parte momentul special dedicat domnului profesor Romulus Borțoș, care după 36 de ani de activitate la catedră pusă în slujba matematicii, și-a încheiat frumoasa carieră de dascăl. De asemenea domnul Vian Bradea, și-a încheiat activitatea, desfășurată din 2008 la clubul colegiului nostru, ca instructor de dans.
          Nu se putea încheia această festivitate dedicată absolvirii, fără spectacolul dedicat invitaților și părinților, susținut de către formațiile noastre artistice.
Bilanțul acestui an școlar a fost unul deosebit, demn de consemnat în cartea de onoare a instituției: 152 de elevi participanți la olimpiade și concursuri; 95 de premii și mențiuni la olimpiadele școlare cu 25 calificați la națională, unde s-au obținut 5 premii și 5 mențiuni și 27 de premii de onoare pentru performerii colegiului. Toată această muncă și dăruire ne-a adus satisfacția lucrului bine făcut.


FOTO: Darius DURIGA                                                                           vezi galeria foto

 

 

 
19 mai 2016
Oaspeți din Ministerul Apărării din Georgia


            Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a primit, joi, 19 mai, vizita delegaţiei militare georgiene. Condusă de şeful Secţiei Comunicare Internaţională/Departamentul de Comunicare Strategică/Ministerul Apărării din Georgia, dr. Beka KOBAKHIDZE, delegația străină a luat parte la briefingul de informare, unde accentul a fost pus pe faptul că, din anul 2001, colegiile militare din România școlarizează și fete. A urmat vizitarea bazei material/logistice din instituție, au participat la un scurt program artistic oferit de către formațiile artistice și la un antrenament de trageri în poligonul de tir. Din delegaţie au mai făcut parte: directorul Liceului Militar de Cadeţi „Giorgi Kvinitadze”, colonel Alksi KEKELIA şi sergentul şef, Iakob MARUASHVILI. Din Statul Major al Forţelor Terestre delegaţia a fost însoţită de şeful Secţiei Învăţământ, colonel Dragoş HARALAMBIE.
            În semn de apreciere și bucurie pentru vizita înalților oaspeți, comandantul colegiului, colonel Marcel Domșa, a înmânat membrilor delegației câte o mapă în care au fost incluse elemente ce sintetizează tradiția, istoria, activitățile, colaborările interne și externe, performanțele și titlurile obținute de Școala Performanței din Cetatea Istorică, Alba Carolina.


 

 
Elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia la Black Sea Defense&Aerospace
 
Din pasiune pentru performanță


        În fiecare an de învățământ, olimpiadele școlare constituie un adevărat barometru în măsurarea nivelului de pregătire și a implicării, pasiunii pentru o disciplină sau alta. De la o ediție la alta, au crescut performanțele colegiului uniformelor albastre, aducând, în acest an școlar 26 noi calificări la faza națională. Disciplinele socio-umane, fizică, chimie, istorie, geografie, limba franceză, religie și cele din aria curriculară ,,Limbă și comunicare” s-au regăsit în fiecare an pe lista celor calificate la nivel național, promovând astfel, calitatea învățământului liceal militar albaiulian. La acestea se adaugă, în premieră, limba italiană și spaniolă.        

       Tenisul de masă și crosul au continuat tradiția anilor precedenți prin calificarea la faza finală. La acestea se adaugă echipa de pentatlon băieți ce s-a calificat la faza pe țară.
         În săptămâna ,,Să știi mai multe, să fii mai bun”, s-a desfășurat faza națională la aproape toate disciplinele din cadrul olimpiadelor școlare. La finalul acestora Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” se mândrește cu șapte premii obținute de elevii performeri, astfel: premiul III la olimpiada de limba spaniolă obținut de eleva caporal Alexandra Maier și o mențiune la limba italiană obținută de către elevul fruntaș Laurențiu Lungu. La limba franceză, sub îndrumarea doamnei profesoare Lucia Lupu, eleva fruntaș Iuliana Țurcă a obținut o mențiune specială. La disciplina fizică, predată cu profesionalism de către doamna profesoară Dorina Filipescu, s-au completat performanțele anilor anteriori prin eleva caporal Grecu Teodora, cu mențiunea de onoare primită din partea Societății Naționale de Fizică. La disciplina religie, predată de către profesorul Ioan Nistor, colegiul nostru se mândrește cu trei premii astfel: la cultul ortodox, eleva Raluca Șerban și elevul fruntaș Mircea-Darius Costea, au obținut premii speciale, elevul caporal Marian Luca a primit diplomă de excelență, iar eleva caporal Ioana Argatu a obținut premiul III. La cultul evanghelic, elevul fruntaș Cristian Faur a obținut mențiune.

 Felicitări!

 
Ceremonial dedicat Zilei de 9 mai


         La 9 mai, România are trei motive de sărbătoare: Ziua independenței de stat, Ziua victoriei împotriva nazismului și Ziua Europei.
         La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, într-un discurs memorabil, a declarat, în mod hotărâtor că, țara rupea orice legătură cu Poarta și, printr-o moțiune votată de Parlament, se proclama independentă.
         Proclamarea independenței de stat a fost apogeul unei politici bine pregătite în toate detaliile sale, care a trebuit consfințită apoi pe câmpul de luptă și impusă spre recunoaștere Europei.
         Pentru mulți, Independența României a fost incomodă și de aceea ea a trebuit apărată în primul și în al doilea război mondial.
         9 mai este ziua în care regimul totalitar al lui Adolf Hitler, cel care cufundase Germania și mare parte a Europei și a lumii în tenebrele sângeroase și pline de atrocități ale celui de-al doilea război mondial își recunoaște înfrângerea în fața puterilor antifasciste, aliate sub același stindard, cel al luptei pentru libertate și democrație.

 

21 aprilie 2016

Ziua Forţelor Terestre

         Manifestările dedicate Zilei Forțelor Terestre, au debutat joi, 21 aprilie, cu un spectacol susținut de către Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba: ansamblul folcloric ,,Muguri de tezaur” condus de către doamna Leontina Fărcaș și Fanfara centrului, dirijor căpitan (r) Coriolan Honcaș. Micii artiști instruiți cu mult profesionalism și dăruire de doamna Leontina Fărcaș ne-au încântat sufletele cu frumoase cântece populare și, în final, cu o priceasnă pentru Sărbătoarea Învierii ce se apropie. Sub bagheta maestrului Honcaș Coriolan, instrumentiștii ne-au oferit un concert lecție cu prelucrări folclorice, marșuri și melodii de big-band.

vezi Imnul Colegiului (text: profesor Ioan Cioară, muzica: căpitan (r) Coriolan Honcaș) în interpretarea Fanfarei Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, condusă de dirijor căpitan (r) Coriolan Honcaș


         Pe platoul colegiului, în prezența întregului personal, a urmat o ceremonie în cadrul căreia au fost rememorate faptele de vitejie și aleasă trăire spirituală ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință și ocrotitorul Forțelor Terestre și s-a dat citire mesajului Șefului Statului Major al Forțelor Terestre. Apoi, au fost recompensați, prin citarea pe ordinul de zi pe unitate, în fața formației, pentru îndeplinirea cu rezultate exemplare a atribuțiilor funcțiilor îndeplinite și a activităților specifice, astfel (locotenent-colonel Florin Cîmpean, locotenent-colonel Marius Răducea, maior Sebastian Sîrbu, plutonier adjutant pr. Eugen Sima, plutonier adjutant Ioan Leterna, plutonier-adjutant Ovidiu Ștef, plutonier adjutant Marius Lupea, plutonier-major Paul Florea, plutonier-major Adrian Radu, personal civil contractual Andreea Turic, Nicușor Vesa, Daniel-Ioan Vlad, Ioan Bora, Salveniu Crișan și Petru Fălcușan.
         Elevii ocupanți ai primelor locuri de pe podium în cadrul competițiilor sportive Cupa Forțelor Terestre au fost felicitați și premiați.

 
"O carte de pe noptieră m-a îndrumat în carieră"

         La concursul județean de creație ,,O carte de pe noptieră m-a îndrumat în carieră", organizat de Universitatea „1 Decembrie 1918" Alba Iulia, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” pasionați de literatură, de creație și de arta cuvântului au reprezentat cu cinste instituția și s-au remarcat prin originalitate, câștigând premii în cărți, diplome personalizate și experiență inedită, astfel: elevul Andrei Rodilă cu eseul ,,Un cititor vânător de metafizici”, eleva caporal Maria Cîmpean, eseul ,,Cartea cu suflet”, elevul caporal Mircea Costea, eseul ,,Cărțile lumii – Biblioteca sufletului”, eleva caporal Bianca Balea, eseul ,,Cartea ca legendă personală” și elevul plutonier major Cosmin Crețu, eseul ,,Cartea cu miros de ceară și structură de atom”.

      Ei sunt tinerii pentru care cititul cărților este o mare și frumoasă pasiune, vorba marelui cărturar Miron Costin ,,Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților”. Acești minunați elevi sunt îndrumați de doamnele profesoare Teodora Dăncilă, Cosmina Mircea și Simona Mureșan.

 

18-22 aprilie 2016

"Şcoala Altfel"

         Săptămâna ,,Școala altfel” a debutat cu activități interesante, instructive, distractive, recreative și sportive. La prima oră, elevii din clasele a IX-a au participat la un curs de practică și consiliere în acordarea primului ajutor oferit, cu mult interes și pasiune, de către patru tineri voluntari din cadrul filialei județene Crucea Roșie Alba. După o astfel de instruire, au urmat lectorate dedicate importanței lecturii (profesor Teodora Dăncilă și Cosmina Mircea), siguranța pe internet (profesor Luminița Marian) și activități sportive (fotbal, volei pe nisip, gimnastică ritmică, alergare) sub îndrumarea doamnei profesoare Felicia Vancea.
         Elevii din clasa a X-a A au executat antrenamente pentru activitatea de consiliere profesională, ce se va desfășura în zilele de 19 și 20 aprilie, pentru elevii din școlile gimnaziale care ne vor trece pragul. În aceeași ordine de idei s-a înscris și antrenamentul la tir în poligonul colegiului, sub îndrumarea domnului plutonier adjutant Ioan Mihu.
           Colegii din clasele a X-a B și C au participat la drumeții, sub genericul ,,Să cunoaștem natura”, (profesori Sanda Irimie, Maria Teglaș și Delia Stănilă) iar cei din clasele a X-a D și a X-a E la activități sportive, ,,mens sana în corpore sano”.
Elevii claselor a XI-a vor participa, în această perioadă, la excursia de orientare și consiliere profesională, în vederea desăvârșirii opțiunii pentru admiterea în învățământul militar superior sau postliceal.
           Elevii din anul terminal au participat la simularea examenului de admitere în academiile categoriilor de forțe la limba engleză; simulare ce va continua și în cursul zilei de mâine la disciplina matematică.

          Cea de a doua zi din cadrul programului ,,Să știi mai multe, să fii mai bun” a fost dedicată întâlnirilor cu elevii din clasele primare și gimnaziale în cadrul celor cinci ateliere: tradiții și consiliere, exerciții demonstrative, prezentarea exponatelor tehnice, a ținutei militare și a armamentului și activitățile din poligonul colegiului unde elevii desfășoară o parte din orele de pregătire militară și antrenamentele la tir. Conform programului stabilit, în cursul zilei de ieri, elevii claselor a IX-a au participat la activitatea de ecologizare din Cimitirul Eroilor Alba Iulia, în timp ce elevii claselor a XII-a împreună cu profesorii diriginți, au desfășurat activități din domeniul comunicării eficiente, activități interactive pe grupe de lucru încercându-se identificarea anumitor bariere în cadrul comunicării.
 

        În cursul zilei de miercuri, în cadrul activităților desfășurate pe ateliere, am primit vizita micuților de clasa 0 de la Seminarul Teologic ,,Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și a elevilor de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Rudolf Steiner” Hunedoara. În poligon au fost așteptați de domnul plutonier adjutant Ioan Mihu, instructorul lotului de tir al colegiului.


 

 

5-9 aprilie 2016

UPDATE Campionatul militar de cros, șah, minifotbal și orientare

         În perioada 05-09 aprilie 2016, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” va găzdui competiția sportivă la cros, șah, minifotbal și orientare turistică, la care vor participa sportivi din cele trei colegi naționale militare. Campionatul se înscrie în rândul competițiilor sportive militare din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre și se va desfășura sub îndrumarea și coordonarea Biroului educație fizică din cadrul eșalonului superior. La aceste întreceri, participă un număr de aproximativ 30 de membri din fiecare lot sportiv.

 

 

Rezultate finale aici

   

1 aprilie 2016

Lecția de patriotism

         În prima zi a lunii aprilie, cei peste 400 de elevi ai Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au participat la întâlnirea cu secretarul de stat din ministerul apărării naționale, doamna Otilia Sava.

       Această vizită ne-a onorat și ne-a încântat, prin lecția de patriotism predată cu multă pasiune și multă dragoste de către doamna secretar de stat, lecțía fiind o adevărată întoarcere în trecut, în istorie, o rearanjare a valorilor și o întâlnire cu modelele de viață, veteranii de război ai României.
       A fost o întâlnire cu o mare încărcătură emoțională, motivațională, din suflet pentru atâtea suflete. Au fost felicitați primii doi elevi cu cea mai mare medie, eleva caporal Teodora Grecu și elevul fruntaș Alexandru Bodea. A urmat briefingul de informare la care au participat șefii de compartimente și cadrele didactice responsabile de arii curriculare.

         La final, doamna secretar de stat a vizitat colegiului și ne-a lăsat câteva rânduri în Cartea de onoare: ,,Calde mulțumiri domnului comandant și profesorilor colegiului pentru înaltul profesionalism și dăruirea în educarea tinerilor militari, pentru sufletul și dragostea cu care zidesc conștiințe…Fără dragoste de oameni și de țară nu avem nimic, cu atât mai mult astăzi, când asistăm la o continuă erodare a valorilor, a motivelor care ne leagă, a cauzelor pentru care ar trebui să luptăm împreună. Vă mulțumesc pentru efortul de a sădi în fiecare zio faptă ..."

   

30 martie 2016

De la mirabila sămânță la bradul falnic

        Penultima zi a lunii lui mărțișor a fost dedicată plantării arborilor. La acțiunea comună de plantare a puieților de pe pășunea Ciugud-Alba, au participat două plutoane de elevi de clasa a X-a, însoțiți de domnul plutonier-adjutant Ovidiu Ștef. Pe parcursul celor cinci ore, elevii în uniformă au participat la un briefing de informare privind importanța aurului verde și a proiectelor pentru salvarea pădurilor, au răsădit 200 de puieți de pin, contribuind entuziaști la manifestarea ,,Luna plantării arborilor” – 15.03-15.04.2016. Pentru cei peste 200 de participanți, a fost o zi cu o semnificație aparte, este o manifestare amplă și cu tradiție desfășurată în județul Alba, la care au participat elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”.

 
UPDATE Performanţe la superlativ !

Voință, disciplină și perseverență! 25 de elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadelor şcolare: 

prof. Mureşan Simona

    1. Balea Bianca-Ioana X A -,, Lectura ca abilitate de viață”

 

prof. Mircea Cosmina
    2. Rodilă Andrei-Ioan IX E - Lingvistică

 

prof. Dăncilă Teodora

    3. Știucă Nicușor-Constantin XII A - Lingvistică

 

prof. Irimie Lucian
    4. Coman Ilișca-Anişoara IX E - Chimie

 

prof. Filipescu Gabriela
    5. Grecu Gabriela-Teodora X D - Fizică
    6. Dedea Alexandru-Gabriel IX D - Fizică

 

prof. Nistor Ioan
    7. Șerban Raluca-Maria IX B - Religie-cultul ortodox
    8. Costea Mircea-Darius X D - Religie-cultul ortodox
    9. Argatu Ioana XI E
 (al doilea an consecutiv) - Religie-cultul ortodox

  10. Tomoiagă Ioana-Anca IX B - Religie-cultul greco-catolic
  11. Luca Marian X E
(al doilea an consecutiv) - Religie-cultul greco-catolic    
  12. Faur Cristian IX C - Religie-cultul evanghelic
  13. Lucaciu Mădălin X D - Religie-cultul evanghelic

 

prof. Dura Simina
  14. Trif Alexandra-Dorina XI E
(al doilea an consecutiv) - Psihologie
  15. Fundeanu Raluca-Denisa-Mădălina XI C - Economie

 

prof. Duriga Darius
  16. Molotaș Sebastian  XI C - Logică

 

prof. Lupu Lucia
  17. Ion Elena-Roberta X B
(al doilea an consecutiv) - Franceză
  18. Țurcă Iuliana-Alexandra IX C - Franceză

 

(discipline nestudiate în colegiu)
  19. Maier Alexandra-Teodora X D - Spaniolă
  20. Lungu Laurențiu-Valentin X E - Italiană

 

prof. Fărcaş Paraschiva
  21. Bădicel Cătălin-Florin X A - Istorie

 

antrenor Grozav Florin
  22. Trușcă Ion-Claudiu
X C (al doilea an consecutiv) - Tenis de masă

 

prof. Secăreanu Sorin
  23. Istrate Alexandru-Vasile XII A - Cros

 

prof. Macarie Valer

  24. Klett Andrei XII C - Geografie

 

prof. Chiorean Alina

  25 Sava Iza-Miruna X C - Engleză


Felicitări și succes la etapa națională!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 MARTIE 2016

De ziua ta…..Femeie!

         Astăzi, doamnele și domnișoarele Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au avut parte de momente frumoase, specifice începutului de primăvară. Din parte colegilor și elevilor, au primit flori, zâmbete, urări și un spectacol frumos, cu elemente amuzante, vesele, grațioase și pline de farmec. ,,Fascinante ambasadoare ale frumuseţii şi gingăşiei, ale dârzeniei şi iubirii, femeile reuşesc doar prin simpla lor prezenţă să facă viaţa mai interesantă, lumina mai blândă, greutăţile mai uşoare, durerile mai suportabile, provocările mai mari, competitivitatea mai acerbă, autotransformarea mai dorită!”
        Sărbătorirea eternului feminin a debutat cu un moment omagial prin ceremonia de înmânare distincțiilor de onoare, semnate de către Șeful Statului Major al Forțelor Terestre. Comandantul colegiului, colonel Marcel Domșa, a oferit distincțiile doamnelor profesoare, felicitându-le pentru dăruirea și profesionalismul cu care pregătesc generații de mici generali.

Foto: Darius DURIGA         

          Cu acest prilej a fost sărbătorită o adevărată eroină: Doamna Maria Barb, o femeie deosebită, nu doar prin faptul că a depășit centenarul, ci și pentru că în cei peste 100 de ani a fost și este un model de viață, de demnitate, de hărnicie, de îndemânare, de curaj, optimism și credință pentru generații întregi.
           La 31 iulie va împlini 101 ani. Astăzi, în semn de aleasă prețuire și cu multă căldură sufletească, am primit-o în mijlocul nostru oferindu-i întreaga noastră admirație alături de un buchet de flori și o diplomă aniversară. Este un izvor nesecat de veselie, curiozitate, grijă pentru aproapele și recunoștința că Dumnezeu i-a oferit atât de multe. Deși greu încercată, rămânând văduvă din 1977, fiecare zi este un dar divin pentru care mulțumește și se bucură din plin.

 

          Să ne trăiești, bunică Maria, și ne bucurăm mult că am avut ocazia să te cunoaștem!

 

 

3 martie 2016

Tenisul de masă și crosul la națională


        În cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, etapa județeană la tenis de masă și cros, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au obținut locuri fruntașe, care au reflectat atât pasiune pentru sportul individual, cât și dăruirea în desfășurarea antrenamentelor sub îndrumarea antrenorilor Florin Grozav și Sorin Secăreanu. Prestația foarte bună a sportivilor noștri le-a adus calificarea la etapa națională la tenis de masă prin elevul fruntaș Trușcă Claudiu și la cros prin elevul sergent Istrate Alexandru. Claudiu Trușcă este la a doua cali-ficare, după cea de anul trecut, iar Alexandru Istrate, deși este în clasa a XII-a, perioada rămasă până la examene fiind tot mai scurtă, își face timp pentru antrenamente. Mișcarea va fi mereu un câștig pentru cei care dovedesc voință, disciplină și perseverență!

 Felicitări și succes la etapa națională!

 

2 martie 2016

Olimpici la fizică

       A devenit tradiție ca, în fiecare an, elevii în uniformă să obțină primele locuri la etapa județeană a olimpiadei de fizică și calificarea la faza națională. Si la această ediție, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au obținut un număr mare de premii și mențiuni, situându-se pe primul loc între liceele din județul Alba.
        Cei 14 elevi participanți au dovedit un bun nivel de pregătire, pasiune, seriozitate și determinare coroborate cu maniera de predare și atitudinea pozitivă a profesorilor Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Liviu Nătălucă.

       Palmaresul elevilor noștri este următorul: eleva caporal Grecu Teodora și elevul fruntaș Dedea Alexandru au obținut Premiul I, elevul sergent Octavian Tunaru – Premiul II, elevul caporal Poruțiu Sorin și elevul sergent Oprea Gabriel – Premiul III, iar elevii Bodea Alexandru și Bențe Iulian și elevul fruntaș Giubega Gabriel – Mențiune. La aceste premii și mențiuni se adaugă cele două calificări la etapa națională obținute de eleva caporal Grecu Teodora și elevul fruntaș Dedea Alexandru, sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Filipescu.
        

Olimpică la chimie

       Desfășurată recent, faza județeană a olimpiadei de chimie a stârnit interes pentru elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”. Deși este disciplina ce se studiază doar o oră pe săptămână, pasiunea pentru universul moleculelor, atomilor și reacțiilor substanțelor dovedită de către domnul profesor Lucian Irimie s-a transmis și elevilor. Așadar, la această ediție și-au manifestat curiozitatea reacțiilor chimice elevi din clasele IX-XI. Deși competiția a fost strânsă, iar subiectele au avut un grad ridicat de dificultate, elevii colegiului nostru au dovedit maturitate și seriozitate în pregătire și tratarea fiecărui subiect în parte. Dintre cei șapte elevi participanți: Coman Ilișca (IX), Faur Cristian (IX), Gheorghiu Radu (X), Mătușa Alexandru (X), Șipoș Denisa (XI), Borla Alexandra (XI) și Lăudan Daniel (XI), doi au obținut rezultate frumoase.

      De trei ani consecutiv, elevul sergent Laudan Daniel a obținut mențiune, iar surpriza acestei olimpiade a fost adusă de către eleva fruntaș Coman Ilișca din clasa a IX-a obținând premiul I și calificarea la etapa națională.

 

 Felicitări tuturor și succes calificaților la etapa națională!

 

1 martie 2016

Atelierul de mărțișoare

         În anul bisect, o regulă nescrisă spune că domnii sunt cei care primesc mărțișoare. Elevele colegiului nostru au ținut cont de acest aspect și au trecut la treabă. În micul atelier de mărțișoare au împletit cu mult drag și deosebită bucurie firul alb și roșu și au creat mărțișoare originale. De dimineață, mărțișoarele lor hand-made au fost oferite domnilor ofițeri, subofițeri, profesori și colegi. Surpriza a fost foarte frumoasă, a stârnit multă bucurie, emoție și a adus multe zâmbete.


        O primăvară frumoasă vă dorim tuturor! Cu soare şi cu ploi, cu căldură îmbietoare şi cu multe flori. Să râdeţi, să zâmbiţi, să vă bucuraţi şi să bucuraţi! Să aveţi parte de multe gesturi mărunte şi nenumărate bucurii!

 

24 februarie 2016

Pași spre cariera militară

         Peste 200 de elevi din ultimii doi ani de liceu (XI și XII) au participat, în cursul zilei de ieri, la o activitate de consiliere și orientare spre Academia Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Oferta educațională a acesteia a fost prezentată, într-o manieră deosebit de caldă, motivațională și prietenoasă de însuși comandantul academiei, domnul general de brigadă dr. Ghiță Bârsan. La finalul activității domnul general a oferit placheta academiei elevului plutonier adjutant Paul Cîrje, domnului profesor Romulus Borțoș și comandantului colegiului, domnul colonel Marcel Domșa. Plachetele au fost însoțite de aprecierea nivelului de pregătire al absolvenților colegiului care ajung studenți ai academiei sibiene și fac cinste Armatei României, dar și îndemnul de a continua pregătirea tinerilor în aceeași manieră.

 

15 decembrie 2015

Spectacol de colinde

             Spectacolul de colinde desfășurat în seara zilei de marți, 15 decembrie 2015, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia și Școala Gimnazială ,,Vasile Goldiș” Alba Iulia a fost dedicat bucuriei trăite și împărtășite de toți cei prezenți. În pragul sărbătorilor de iarnă, colindele tradiționale și momentele specifice datinilor culese din repertoriul bunicilor, din graiul lor arhaic au fost susținute în... casa gazdelor. Aici, bunicii (interpretați de eleva plutonier Aurora Pavel și elevul caporal Alexandru Iușan) și nepotul (elevul fruntaș Raul Traica) i-au primit pe colindători, feciori și fete din sat porniți să vestească sărbătoarea Nașterii Domnului, răsplătindu-i cu îndemnuri înțelepte, cuvinte povățuitoare, nuci, mere și colaci. Apoi, colindătorii Liceului de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, coordonați de către doamna profesoară Daniela Rus, au interpretat colinde pe patru voci. Spectacolul a avut și un caracter caritabil pentru cei 12 copii ai Casei de Tip Familial ,,Sfântul Nicolae” din satul Târsa, comuna Avram Iancu, însoțiți de părintele Radu Ion Novacovschi. Pentru ei această zi a fost deosebit de emoționantă și plină de surprize. Însoțiți de elevi militari au servit masa de prânz, au vizitat orașul, ne-au colindat și au participat la spectacolul dedicat sărbătorilor ce se apropie. Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” și Școala Gimnazială ,,Vasile Goldiș” au pregătit daruri pentru acești copii, constând în hăinuțe, încălțăminte, alimente, jucării, fructe, dulciuri și rechizite.

        Gesturile de suflet și solidaritatea exemplară ne-au adunat pe toți într-o mare comunitate, cea a bucuriei.

         Astfel a fost posibil ca, într-o singură zi, zeci de inimi să bată la fel.

Dar din dar se face rai!

 

1 decembrie 2015

Ziua Națională a României

Unul dintre cele mai importante momente din programul manifestărilor de 1 Decembrie de la Alba Iulia a fost parada militară, cea mai mare defilare din ultimii ani din Capitala Marii Uniri, care a reunit peste 1200 de cadre militare şi o „prezentare de forţe” cu autospeciale militare.
 

Aproximativ 20.000 de persoane au participat la eveniment.

Comandantul paradei  a fost generalul de brigadă Adrian Ciolponea, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Ministerul Apărării Naţionale a fost reprezentat de militari care aparţin Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene, Forţelor Navale şi Centrului de Comunicaţii şi Informatică. De asemenea, alături de aceştia, în alcătuirea dispozitivului de defilare ai intrat şi camarazii lor mai tineri, studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Cei mai mulţi militari din totalul trupelor armatei (1.000 de persoane) participante la paradă, au fost de la Divizia 4 Infanterie „Gemina” – 700 de militari şi 30 de mijloace tehnice).

 

 

 

De asemenea, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au fost alături de detașamentele ce au defilat de 1 Decembrie la Sibiu, sub comanda domnului maior Sebastian Sîrbu

 

 

 

 

 

la Deva, sub comanda domnului plutonier adjutant Ovidiu Ștef

 

 

 

 

 

 

 

 

și la Vulcan, sub comanda domnului plutonier major Daniel Mureșan

 

 

 

 

   

26 noiembrie 2015

Respect dascălilor noștri !

 

 
“Se ştie că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ţi se pară uşoare” - Grigore Moisil

Ei sunt cei care au ușurat drumul spre performanțele școlare ale elevilor din colegiile naționale militare și au contribuit la formarea profesională a multor generații de militari.

Vă asigurăm de respectul și considerația noastră, a militarilor Armatei României!

Astăzi, profesorii de la colegiile naționale militare au fost recompensați de către șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat, cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, în semn de apreciere pentru munca desfășurată zilnic la catedră și pentru faptul că au netezit drumul anevoios al adolescenților militari, spre performanțe remarcabile la olimpiadele și concursurile școlare naționale.

Felicitări tuturor!

(citește mai mult)

 

 

 

13 noiembrie 2015

Balul bobocilor cu epoleți

Vineri, 13 noiembrie 2015, în Sala de festivități a Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a desfășurat o nouă ediție a Balului bobocilor, ediție organizată, conform tradiției, de elevii claselor a XI-a. Toate activitățile-prezentarea, spectacolul, probele pentru boboci – au fost grefate pe tema unanim acceptată, ”Călătorie în jurul lumii”. În alegerea ideii sub auspiciile căreia trebuia să desfășoare un spectacol complex și complet, am ținut cont de specificul instituției noastre de învățământ și de unitatea în diversitate care ne leagă. Alegerea recuzitei, a decorurilor, a elementelor de spectacol s-au închegat perfect în așa fel încât să ne definim originalitatea, iar bobocii să traverseze experiențe inedite, de care să-și amintească întotdeauna cu drag.

Periplul prin lume a fost imaginat ca o călătorie lină cu avionul care a debarcat în fiecare țară din care și-au imaginat bobocii că provin, iar pentru a-i conferi călătoriei o notă de real, elevii claselor a XI-a au confecționat un avion în miniatură, cu toare datele de identificare ale evenimentului organizat. Invitații au fost întâmpinați de elevi costumați în veșminte tradiționale din diferite tări și regiuni, le-au fost oferite bilete de călătorie, iar din spectacol nu au lipsit dansul culturilor – dans tribal, street dance,dans țigănesc - interpretare, recital de chitară electrică, momentul satiric, dansul egiptean cu o adevărată regie și recuzită (faraoni, sarcofag, mumii), dansul grecesc. Toate acestea s-au armonizat cu probele pregătite pentru cele 7 perechi de boboci: proba de prezentare, proba de sincretism – muzică și vers, proba de aptitudini, proba de cultură generală,  proba de dans. Colegii noștri talentați în arta umorului au destins permanent atmosfera cu momente satirice, iar invitat special a fost tânăra Silvia Oancea, artist local apreciat și admirat pentru vocea și talentul ei.

La finalul celor două ore de spectacol, juriul a deliberat. Titlul de Miss Boboc a fost câștigat de Ilișca-Anișoara Coman, iar cel de Mister de Vlad-Ștefan Velțan. Apoi, titlurile de Miss și Mister Popularitate au fost acordate bobocilor  Cosmina-Gabriela Sprîngean, respectiv Mihai-Radu Moldovan. Locurile 2 pe podium au fost ocupate de Teodora-Maria Groza și Ioan-Vlad Dan iar locurile 3 de Iuliana-Alexandra Țurcă și Bogdan-Andrei Dumitrașcu.

Spectacolul a fost prezentat de câștigătorii titlurilor de Miss și Mr Boboc 2013, Ioana Dumitraș și Dan Teodor, membri ai echipajului de bord, care au ghidat călătoria. A fost un moment inedit, plin de surprize și bună dispoziție, care merită să fie inclus în palmaresul realizărilor noastre.

Text: elev caporal Iușan Alexandru,

 președintele Consiliului Elevilor colegiului

(vezi Galerie foto)

(

 

 

Sărbătoare în Cetatea Unirii

             Am aniversat, la 1 noiembrie 2015, 96 de ani de la înființarea Liceului Militar ,,Mihai Viteazul” la Târgu Mureș și 40 de ani de când Colegiul Național Militar, ce poartă cu mândrie numele întâiului voievod întregitor de țară, funcționează în Cetatea Marii Uniri, capitala de suflet a tuturor românilor.

            Vineri, 6 noiembrie am sărbătorit, cu două zile mai devreme, Patronul Spiritual al colegiului, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Manifestările dedicate aniversării au debutat cu sesiunea de comunicări și referate științifice, unde elevii în uniformă au pregătit și susținut referate cu teme interesante, expuneri practice, iar atitudinea entuziastă, conlucrarea și preocuparea au fost ingredientele reușitei. Sesiunea de comunicări psihopedagocice și metodice a cadrelor didactice și militare, s-a desfășurat sub semnul acțiunilor novatoare care pot fi întreprinse la nivelul instituției si in activitatea didactică, in vederea dezvoltării continue a școlii romanești. Comunicările s-au desfășurat pe doua secțiuni:  diseminarea  informațiilor despre mobilitățile desfășurate în cadrul proiectului  Erasmus + „Împletind tradiția cu modernitatea, implementăm calitatea europeană în școală” si dezbaterea cu tema " Inovații in activitatea instituțională și în activitatea didactică"- analiza SWOT.

Apoi, ziua de miercuri a fost dedicată finalei concursului tematic tradițional ,,Instrucție cu cântec”. Fiecare companie a avut în finală plutonul declarat câștigător în întrecerea internă desfășurată în ultimele două săptămâni. După prezentarea exercițiilor specifice, juriul a deliberat și a constituit clasamentul: Locul III – compania claselor a X-a, Locul II – compania claselor a XI-a, iar Locul I- compania claselor a XII-a. Experiența celor patru ani i-a ajutat pe cei din anul terminal să obțină cel mai bun punctaj. A urmat premierea elevilor sportivi din cadrul competițiile interne ,,Cupa Mihai Viteazul” și a celor mai iscusiți elevi în mânuirea condeiului din cadrul concursului de grafică și caricatură ,,Coala și penița”.

Ceremonialul dedicat zilei patronului spiritual a cuprins mesajul comandantului, colonel Marcel Domșa, festivitate de premiere, mesajele invitaților, slujba de pomenire și depuneri de coroane la monumentul eroilor absolvenți ai colegiului, spectacol omagial și Ziua Porților Deschise. Am împărtășit din bucuria și emoția aniversării invitaților noștri, reprezentanți ai administrației publice locale (Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și vicepreședintele Florin Roman, viceprimarul Paul Voicu, protopopul de Alba Iulia, preot Teofil Slevaș, colonel (r) Voicu Cioară, fost comandant al colegiului, cadre militare din garnizoană, dar și foarte mulți studenți militari, absolvenți ai ultimelor promoții.

Sărbătoarea anuală din Cetatea Marii Uniri este momentul revederii și întâlnirii generațiilor, dovada vie a sentimentului de apartenență și trăinicie a instituției militare de învățământ preuniversitar ce a instruit și format pentru viață peste 6500 de tineri în cei 96 de ani de existență.

 La Mulți Ani Colegiului Uniformelor Albastre străjuit de Marele Voievod Mihai Viteazul!

(vezi Galerie foto)

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 octombrie 2015 - Ziua Armatei României  

Cu ocazia Zilei de 25 Octombrie în Orașul Marii Uniri, elevii în uniformă s-au implicat în activități de comunicare, dezbateri, comemorare, sportive, patriotice și ecologice. 

Așadar, Ziua Armatei României a fost celebrată de către elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” prin desfășurarea unor activități specifice. Sub deviza „Cupa 25 Octombrie” s-au desfăşurat o serie de competiţii sportive la şah, minifotbal, tir şi aruncarea grenadei la precizie. În cadrul proiectului „Ziua Armatei României în Şcoli” din cadrul planului Ministerului Apărării Naţionale, un număr de 27 de elevi au fost solicitaţi de către Birourile Informare Recrutare din ţară (Vâlcea, Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Cluj, Satu-Mare, Sălaj, Olt, Bistriţa, Maramureş, Mureş, Arad şi Alba), să participe, în perioada 19-25.10.2015, la activităţi de informare si promovare a ofertei educaţionale liceale. Astfel, elevii colegiului nostru, au răspuns întrebărilor elevilor de gimnaziu interesaţi de condiţiile, programul, perspectiva admiterii într-un colegiul militar. Apoi, în seria activităților dedicate Zilei Armatei Românie s-a înscris și cea de îngrijire a mormintelor înaintașilor noștri, care prin dăruirea și sacrificiu suprem ne-au asigurat prezentul și viitorul. Desfășurată de către elevi de clasa a IX-a activitatea a fost, în egală măsură, și o lecție de educație patriotică și de respect pentru ei, eroii noștri!,,Sacrificiul impune respect!”

Elevi din clasele a XI-a au participat, în data de 24 şi 25 octombrie, la manifestările dedicate Zilei Armatei României de la Arad şi Carei, iar cei de clasa         a X-a la cele desfășurate în garnizoana Alba Iulia.

În cadrul sesiunii de comunicări și referate ale elevilor, la secțiunea ,,Om și societate” elevii pasionați de istorie au pregătit și susținut un material dedicat Centenarului Primului Război Mondial. Tema lucrării a marcat atitudinea României în acest război și obiectivele urmărite de țara noastră în campania de eliberare a Transilvaniei. De asemenea a fost evidențiat și modul în care arta a reflectat faptele de arme din Războiul de reîntregire națională.

 

 

 

 

 

14 SEPTEMBRIE 2015

Deschiderea  anului școlar

 

 

,,Mă leg să învăț carte!”

La Colegiul Național Militar  „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Emoţia a fost starea de spirit a zilei de 14 septembrie 2015.

Pe platoul din incinta instituţiei, străjuită de Marele Voevod Mihai Viteazul, la mijlocul lunii septembrie, s-a simţit emoţia începutului. Prima zi de şcoală are conotaţii diferite. Pentru cei din clasa a XII-a - startul anului terminal și emoțiile examenelor de bacalaureat și admitere în învățământul militar superior, iar pentru cei 120 de tineri care au optat pentru o şcoală onorantă, aşa cum spun ei, au trăit ineditul momentului alături de părinţi, fraţi şi prieteni veniţi să-i vadă. Oriunde îţi îndreptai privirea vedeai zâmbete înlăcrimate.

 

                                          Primirea bobocilor                                                      Emoțiile părinților

            În prezenţa distinşilor oaspeţi: reprezentanți ai eșaloanelor superioare, reprezentanți ai administrației publice locale, cadre militare active și în rezervă, părinți, bobocii au rostit legământul de suflet privind responsabilitatea de a învăţa carte, de a deveni oameni de calitate, instruiţi şi pregătiţi atât pentru examenele ce-i aşteaptă, cât și pentru provocările vieții.

   

                                      Trecerea în revistă a efectivelor colegiului                    Legământul bobocilor             

 

Festivitatea la care a bătut gongul noului an şcolar a constituit prilejul de a aprecia munca celor prin care fiecare generaţie a obţinut rezultate bune, dar şi de a ne asuma noi obiective, strategii de lucru şi standarde superioare. Comandantul colegiului, colonelul Marcel Domşa, a ţinut să menţioneze performanţele obţinute de promoţia de absolvenţi 2015: Anul școlar 2014-2015 a fost unul deosebit. Rezultatele obținute la olimpiadele școlare, unde am avut 15 elevi calificați la națională, concretizate într-un premiu I, un premiu III, 2 mențiuni și 2 premii speciale, precum și primirea celui de  al treilea Titlu de Școală Europeană, apoi câștigarea Olimpiadei de vară a sportului militar liceal ediția 2015, examenul de bacalaureat cu promovabilitate 100% și media generală de 9,13 și nu în ultimul rând examenul de admitere în învățământul militar superior, cu 94,44% absolvenți admiși – viitoare cadre militare -  atestă calitatea actului instructiv-educativ din colegiul militar albaiulian și reflectă profesionalismul și dăruirea fiecăruia în activitatea pe care o realizează.

 

                            

 

 

                              Tribuna oficială                            Reprezentanta bobocilor (Ilișca-Anișoara Coman)

 

Aprecieri și felicitări au primit profesorii diriginți (Nătălucă Liviu, Dăncilă Teodora, Fărcaș Paraschiva, Mureșan Simona și Vancea Felicia) și cadrele militare ale companiei I (maior Turic Raul, plutonier adjutant Leterna Ioan și plutonier major Stan Gheorghe), pentru întreaga activitate de îndrumare și consiliere a absolvenților promoției 2015 și reușita  acestora la examenele din vară. Apoi, a fost acordată Diploma „Robert Schuman” clasei a X-a B, diriginte profesor Mihaela Florea, comandant de companie, maior Sebastian Sârbu. Această distincție s-a acordat clasei cu cea mai mare medie în anul şcolar trecut, respectiv 8,72.

 

 

 

Festivitatea de premiere

 

În urma susținerii examenului de bacalaureat absolventa Casiana Fusu a fost nominalizată șefă a promoției 2015. Conform tradiției, șeful de promoție a primit, din partea Fundației ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință” o tabletă, în semn de apreciere a efortului și a rezultatelor dobândite. De asemenea, absolventa Casiana Fusu, a primit, din partea colegiului pe care l-a absolvit, placheta și diploma care îi recunoaște performanțele obținute în cei patru ani de colegiu militar la învățătură și în activitățile extracurriculare, precum și contribuția la creșterea prestigiului Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”. În prezent, Casiana este studentă la Academia Tehnică Militară din București.

 

   

 

Distincțiile șefei de promoție 2015, Casiana Fusu

(vezi galerie foto)

 

 

 

 

 

AGENDA COLEGIULUI AN ȘCOLAR 2014-2015

18 IUNIE 2015

Închiderea anului școlar

 

La Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia, peste 420 de elevi din toți anii de învățământ au participat joi, de la ora 09.00, la ceremonialul închiderii anului școlar 2014-2015. La eveniment au fost prezenți: ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, șeful Statului Major al Forțelor Terestre general-maior dr. Dumitru Scarlat, reprezentanți ai eșaloanelor superioare și ai administrației locale, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei,  veterani foști absolvenți ai Liceului Militar din Târgu Mureș și Timișoara, și nu în ultimul rând, părinții elevilor colegiului.

În acest an, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a avut un număr total de 109 absolvenți, dintre care 89 de băieți și 20 de fete. Cea de-a 64-a promoție a colegiului poartă denumirea onorifică de „Regele Ferdinand 150”.

 În cadrul Ceremonialul închiderii anului școlar 2014-2015 au fost acordate premii de onoare, a avut loc citirea ordinul de numire a noului elev plutonier adjutant al colegiului, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea plăcii de onoare „Școală Europeană 2015”, dar și dezvelirea tabloului promoției a 64-a, ce poartă denumirea onorifică „Regele Ferdinand – 150”.

Premierea elevilor cu rezultate deosebite la învățătură și comportare în anul școlar 2014 – 2015 a fost făcută de către ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa și comandantul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Marcel Domșa.

Astfel, au fost acordate două diplome de excelență elevei Roberta Ion din clasa a IX-a B și elevei Casiana Fusu din clasa a XII-a E. Totodată, elevii Marcela Lupu (IX – A), Teodora Grecu (IX – D), Gabriel Oprea (X – C), Paul Cîrje (XI – A), Oana Ianculescu (XI – A), Aurora Pavel (XI – C), Andreea Ploscar (XI – E), Ana Maria Zugravu (XII – B), Raluca Borș (XII – B), Alexandra Dima (XII – C) au primit diplome de merit.

În continuare au fost premiați cei mai merituoși elevi ai fiecărui an de studiu, începând cu clasele a IX-a și terminând cu cele de a XII-a.

ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a acordat un premiu de 500 lei elevei fruntaș Ioana Florina Argatu, care a obținut premiul I la olimpiada de religie.

 

Vacanță plăcută tuturor elevilor și mult succes  absolvenților la examenele care-i așteaptă !!!

(vezi galerie foto)

 

OLIMPIADA DE VARĂ A SPORTULUI MILITAR LICEAL

Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia este gazda celei de a 43-a ediții a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal, în perioada 22-28 mai.

Olimpiada de vară a sportului militar liceal este organizată de Secţia cultură şi sport şi Biroul de educaţie fizică ale Statului Major al Forţelor Terestre şi reprezintă, prin amploarea şi complexitatea probelor de concurs, cea mai importantă manifestare sportivă din calendarul sportiv al Statului Major al Forţelor Terestre.

Elevii sunt înscrişi la şapte probe de concurs: tir, atletism, triatlon militar, baschet, handbal, volei (fete şi băieţi) şi tenis de masă. Pentru toate probele se stabileşte un clasament pe echipe, iar la atletism, tir, triatlon militar, tenis de masă – şi unul individual.

REZULTATE FINALE

1. Alba

2. Breaza 

3. Câmpulung

FELICITĂRI TUTUROR !

 

       

 

 

 

 

Autodepăşirea şi curajul - principii de viaţă

12 suflete olimpice…

        12 elevi ai Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-au calificat la etapa națională a olimpiadelor școlare.
        Roberta Ion, clasa a IX-a B, are o dublă calificare la faza națională. Prima a fost la lingvistică, îndrumată de doamna profesoară Mircea Cosmina, dublată de recenta calificare la olimpiada de limba franceză, la care este pregătită de către doamna profesoară Lucia Lupu.
Roberta a încheiat semestrul I  cu cea mai mare medie din  colegiu și a demonstrat prin participarea la olimpiadele și concursurile

școlare organizate până în prezent, seriozitate în pregătire și perseverență, mărturisește doamna profesoară Cosmina Mircea, cea care-i îndrumă pregătirea pentru olimpiada națională de lingvistică.
         Șchiopu Vlad, clasa a XII-a D (pentru al treilea an consecutiv) și elevii caporali Tunaru Octavian, clasa a XI-a D și Oprea Gabriel clasa a X-a D, s-au calificat la etapa națională a olimpiadei de fizică, sub îndrumarea profesoarei Gabriela-Dorina Filipescu. În ultimii 20 de ani, colegiul din Alba Iulia a avut cel puțin un reprezentant la această etapă națională, dovedind că performanța este deja tradiție.
          Cristina Geică, din clasa a IX-a D, a reușit calificarea la etapa națională a olimpiadei de istorie, sub îndrumarea profesoarei Paraschiva Fărcaș.
          Andrei Petruse, din clasa a XI-a E, pregătit de către profesorul Valer Macarie, a obținut performanța calificării la faza națională a olimpiadei de geografie.
          La disciplina religie, cultul ortodox, s-au calificat: Bianca Balea din clasa a IX-a A și Ioana Argatu din clasa a X-a E, Oana Ianculescu din clasa a XI-a A și Raluca Borș (calificată și în anul școlar trecut) din clasa a XII-a B. La cultul greco-catolic, Marian Luca, din clasa a IX-a E a completat seria elevilor calificați la etapa națională. Aceştia sunt pregătiți de către profesorul Ioan Nistor.
          Alexandra Trif, clasa a X-a E, sub îndrumarea profesoarei Simina Dura, va reprezenta județul Alba la faza națională a olimpiadei de psihologie.
          Aceşti tineri ambiţioşi, inteligenţi şi serioşi demonstrează că studiul şi dorinţa de a fi cei mai buni duc la obţinerea unor rezultate remarcabile.
          Succes acestor elevi merituoşi!
          Felicitări profesorilor care-i îndrumă!

 

 

21-26 februarie 2015

Reuniune proiect Comenius    

               În perioada 21-26 februarie, la Santarem, Portugalia, o delegație a colegiului militar albaiulian (elevele caporal Mădălina Coloji, Letisia Scînteie, Camelia Precop, profesor Cornelia Bratu, profesor Paraschiva Fărcaș și colonel Gheorghe Urian) a participat la cea de-a șasea reuniune din cadrul parteneriatului multilateral Comenius „ Mens Sana in Corpore Sano-Let`s Find the Ballance”. În acest proiect de cooperare internațională, colegiul militar albaiuian este partener cu alte șase instituții de învățământ din Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia, Bulgaria.
            Pentru reuniunea din Portugalia fiecare partener a intervievat persoane în vârstă despre stilul de viață sănătos și a realizat un studiu comparativ privind stilul de viață al tinerilor de azi și cel al bunicilor lor pe vremea când aveau aceiași vârstă. Concluziile studiului au scos la iveală faptul că tinerii de azi sunt sedentari, nu desfășoara activități în aer liber și sunt dependenți de tehnologie.
           O atenție deosebită a fost acordată alimentației sănătoase. Elevii și cadrele didactice au participat la un work-shop în restaurantul liceului portughez, având ocazia să învețe nu doar rețete tradiționale ci și modul în care trebuie asociate diferitele alimente pentru a asigura necesarul zilnic de calorii printr-o alimentație variată. Din program nu au lipsit activitățile sportive, prilej de socializare pentru elevii și cadrele didactice participante. În cadrul întâlnirilor de lucru, cadrele didactice au evaluat activitățile derulate la nivel local și în cadul reuniunilor și au stabilit sarcinile fiecărui partener pentru ultima etapă a proiectului ce se va desfășura în perioada 9-13 mai 2015 în Suedia.
            Pe parcursul reuniunii participanții au vizitat Lisabona, Obidos și Nazare, prilej de a compara stilul de viață al gazdelor cu cel din țările lor dar și de a descoperi cultura și civilizația portugheză.

 
Pasiunea și ambiția...

             Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” va reprezenta județul Alba la faza națională a olimpiadei de psihologie prin eleva fruntaș Alexandra Trif care, sub îndrumarea doamnei profesoare Simina Dura, este preocupată de această disciplină și vrea să-i deslușească tainele. Alexandra este o fire sensibilă, dar cu o gândire profundă, deosebit de ambițioasă, își fixează idealuri și muncește asiduu pentru a le atinge, toate acestea rezultând din capacitatea ei de a se adapta oricărei situații și din deplina cunoaștere de sine.
             O altă reușită la faza națională a olimpiadelor școlare, de data aceasta de lingvistică, este cea a elevei fruntaș Roberta Ion. În luna noiembrie a acestui an școlar, Roberta a înregistrat performanța de a face parte din lotul național al olimpiadei de lingvistică, olimpiadă care se va derula în intervalul 14-17 martie, la București.  Roberta a încheiat semestrul I cu cea mai mare medie din colegiu și a demonstrat atât prin activitatea desfășurată în cadrul cercurilor pe discipline, cât și prin participarea la olimpiadele și concursurile școlare organizate până în prezent, seriozitate în pregătire, perseverență și ambiția de a-și demonstra talentul artistic, gândirea logică în rezolvarea tuturor sarcinilor didactice, ne mărturisește doamna profesoară Cosmina Mircea, cea care-i îndrumă pregătirea pentru olimpiada națională de lingvistică.

 

 

 

1 martie 2015

Mărțișoare la revere...      

        1 Martie este ziua în care se întâmpină primăvara. Cu zâmbete și veselie oferim mărțișoare - simbolul acestui anotimp mult așteptat.
        Așadar, astăzi, am ajustat uniforma cu un mărțișor, pe care l-am prins, cu emoție și bucurie, la reverul vestonului!

 

28 februarie 2015

Comemorare Horea, Cloșca și Crișan  

         În 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducători ai Răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată.

         Militari din Batalionul 136 Geniu “Apulum” i-au comemorat astăzi, la Alba Iulia, pe conducătorii Răscoalei ţărăneşti din 1784, Horea, Cloşca şi Crişan, la împlinirea a 230 de ani de la martiriul lor.    
       Militarii, elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" şi întreaga asistenţă au intonat imnul naţional şi au fost depuse coroane de flori la Obeliscul ce poartă numele celor trei eroi ai neamului.
        De asemenea, pe "Dealul furcilor" din Alba Iulia, au fost depuse coroane de flori şi s-a oficiat un ceremonial religios, comemorând astfel frângerea cu roata a conducătorilor Răscoalei din 1784.

 

 
Performanță la fizică

          Importanța studiului și aprofundării acestei discipline în Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” este dată de faptul că este materie de bacalaureat și examen pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ superior. Dar, mai presus de acestea este stilul de abordare al materiei, pasiunea ce se transmite de la o generație la alta prin intermediul profesorilor și prin reușita calificării la etapa națională a olimpiadei de fizică.
          În ultimii
20 de ani colegiul uniformelor albastre din Alba Iulia a avut cel puțin un reprezentant la această etapă națională, dovedind că performanța este deja tradiție. În această ordine se înscrie calificarea recentă la etapa națională a olimpiadei de fizică a elevilor colegiului nostru sub îndrumarea și pasiunea doamnei profesoare Gabriela-Dorina Filipescu. În acest an școlar reușita aparține elevului sergent major Șchiopu Vlad (pentru al treilea an consecutiv) și elevilor caporali Tunaru Octavian și Oprea Gabriel.

 

 
14 februarie 2015

Tenis de masă la națională

 

            În cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, etapa municipală și județeană la tenis de masă, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au obținut locuri fruntașe, care au reflectat atât pasiune pentru acest sport individual, cât și dăruirea în desfășurarea antrenamentelor sub îndrumarea domnului antrenor Florin Grozav. Astfel, la etapa municipală băieți, s-a remarcat elevul sergent-major Rancea Alexandru, care a obținut locul I, elevul Trușcă Claudiu, cu locul II și elevul caporal Radiovoiu Alexandru, cu locul IV. La fete, locul I a fost obținut de eleva sergent Ciobanu Miruna, locul II, eleva sergent Pavel Aurora și locul III, eleva fruntaș Lupu Marcela. Toți s-au calificat la etapa județeană, desfășurată în data de 14 februarie, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”. Prestația foarte bună a sportivilor noștri ne-a adus o calificare la etapa națională prin elevul Trușcă Claudiu și un loc II, obținut de către elevul sergent-major Rancea Alexandru. La fete, eleva sergent Pavel Aurora s-a clasat pe locul III.

                Felicitări și succes la națională!

 

 
14 februarie 2015

Ședința cu părinții elevilor clasei a X-a și a XI-a

        Ședința cu părinții elevilor de clasa a X-a și a XI-a din data de 14 februarie, a constituit un bun prilej de consolidare a parteneriatului școală-familie, problemele abordate fiind de interes comun pentru cei doi an de studiu, cu focalizare pe precizările noului angajament încheiat de beneficiari cu Ministerul Apărării Naționale și pe noua orientare privind examenele de admitere în instituțiile militare de învățământ superior.
         A existat o deschidere spre comunicare din ambele părți, problematica abordată a fost amplă atât la discuțiile în plen cât și la cele pe clase și acestea s-au finalizat cu măsuri concrete care sperăm că-și vor pune amprenta în sens pozitiv asupra rezultatelor viitoare obținute de elevi.

 

29 ianuarie 2015

Statistici, avansări și …vacanță

         Sfârșitul fiecărui semestru de an școlar reprezintă momentul bilanțului. Astăzi, la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”, au fost analizate, evaluate și comparate rezultatele școlare și disciplinare obținute de elevii purtători de uniformă. A urmat avansarea în grad a elevilor cu rezultate bune și cu o atitudine demnă de a fi însușită de cei mai tineri. Pentru cei din clasa a IX a fost momentul emoționant și mult așteptat. Astfel, un număr de 21 dintre ei au primit primul grad, cel de elev fruntaș. Alți 32 de fruntași au fost avansați la gradul de elevi caporal și 13 elevi caporal au primit gradul de elev sergent. Bilanțul s-a încheiat cu premierea competiției sportive interne "Cupa 24 Ianuarie”.

              Felicitări și o vacanță plăcută!

 

24 ianuarie 2015      

"Ocrotiți de Eminescu"...la Blaj

 

          Municipiul Blaj găzduiește an de an, la sfârșitul lunii ianuarie, Festivalul Național ,,Ocrotiți de Eminescu”, organizat de către Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA Despărţământul ,,Timotei Cipariu”. Ajuns la cea de-a XV-a ediție, festivalul-concurs constă în două secțiuni, recitare și creație. Elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”, pasionați de creație, participă la fiecare ediție a concursului. Anul acesta, la secțiunea creație s-au remarcat: elevul caporal Crețu Cosmin - premiul II, iar elevul Costea Mircea și elevul caporal Sanda Sorin - mențiune.
          Secțiunea recitare din opera eminesciană a adus mai multe premii elevilor în uniformă: premiul II – eleva caporal Barstan Bianca, premiul III elevii caporal Timiș Diana și Cîrje Paul, mențiune – elevii Țigănilă Răzvan și Simionescu Antonia.
          Organizatorii au premiat cele mai bune lucrări și interpretări (studenți, liceeni și elevi de gimnaziu) ,,pentru fidelitatea și devotamentul patriotic cu care slujiți statornic idealurile artistice”.
         Mulțumim organizatorilor și ne bucurăm de colaborarea eficientă pe tărâmul artelor. Dorim doamnei profesor Silvia Pop viață frumoasă și multiple realizări în plan cultural.

http://www.ziarulunirea.ro/foto-castigatorii-concursului-national-ocrotiti-de-eminescu-2015-307636.htm

 

 

 
17 ianuarie 2015

Ședința cu părinții elevilor clasei a IX-a

          Anul 2015, a debutat cu cea de a doua întâlnire a factorilor educaționali ai colegiului militar albaiulian cu părinții celor mai tineri elevi ai noștri, bobocii. Desfășurată, sâmbătă, 17 ianuarie, activitatea, după cea din toamnă, a fost un bun prilej de consolidare a parteneriatului școală-familie la care părinții au participat în număr foarte mare.


         ,,Pe parcursul discuțiilor s-a constatat interesul manifestat de părinți pentru a menține un echilibru între realitatea existe
ntă și mesajele transmise de către elevi acasă, preocuparea pentru identificarea și rezolvarea problemelor ivite pe parcurs și implicarea acestora în preocupările curente ale instituției. În urma problemelor dezbătute, avem convingerea că rezultatele elevilor vor fi în creștere.” (Profesor Dorina Trifon, directorul adjunct al colegiului).


          După o informare corectă, oportună și eficientă, a urmat un moment de relaxare: spectacolul susținut de către formațiile artistice ale colegiului, în care activează și bobocii, reușind să-și însușească sau dezvolte și aceste deprinderi.

 
14 ianuarie 2015
 
           Seara zilei de 14 ianuarie a fost dedicată poeziei cu ocazia celebrării celor 165 de ani de la nașterea Luceafărului Românesc. Într-un cadru intim dat atât de ambientul Sălii Trofeelor dar, mai ales, de încărcătura emoțională a momentului și de sensibilitatea sufletească a celor prezenți, a avut loc lansarea volumului ,,Clepsidre în oglindă”, volum ce cuprinde creațiile elevilor în uniformă, s-au recitat versuri eminesciene sau creații proprii, s-au interpretat melodii cunoscute dedicate marelui poet, s-au prezentat aspecte mai puțin cunoscute din viața și opera eminesciană. Acestea au fost susținute de către elevi din cadrul cenaclurilor literare sau cercurilor ASTRA din: Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan”, Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Tehnic ,,Dorin Pavel”, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Domșa”, Liceul de Arte ,,Regina Maria”, Seminarul Teologic Ortodox ,,Mitropolit Simion Ștefan” și colegiul militar gazdă.

 

 

6 ianuarie 2015

Boboteaza - sfințirea apei          

          An de an, Sărbătoarea Bobotezei, aduce laolaltă în Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” întreaga suflare creștinească a instituție la Slujba de Sfințire a Apei. Și cum orice început bun se face cu Dumnezeu, ne-au pus la suflet rugăciunea și cuvântul duhovnicesc un sobor de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia: preot protopop Teofil Slevaș, preot Doru Gheaja, preot Ionuț Șopterean și preot Constantin Bratu.
Semnificația sărbătorilor creștine de iarnă, precum și relația strânsă dintre Biserica Ortodoxă și Armată a fost cuvântul de învățătură al părintelui Doru Gheaja. Domnia Sa ne-a emoționat cu mesajul sufletesc al convingerii că românul a respirat mereu aerul creștinismului și al patriotismului, transmise prin priceasna și cântecul patriotic din finalul Slujbei de Sfințire a Apei.

 
 

           Astăzi, 18 decembrie 2014, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a desfășurat ultima ședință cu părinții elevilor din clasa a XII-a. La debutul acestei întâlnirii dintre echipa managerială a colegiului, profesorii diriginți, cadrele militare de la compania elevilor și părinți, un grup de colindători din ultimul an de învățământ i-au colindat pe cei prezenți în Sala de festivități a instituției, într-un ambient de sărbătoare, păstrat special pentru părinți, de la Seara de colinde.
Activitatea a fost un prilej pentru realizarea bilanțului rezultatelor celor care vor fi, în anul nou ce bate la ușă, absolvenți; nivelul lor de pregătire, așteptările noastre și dorințele lor. Acestea sunt realizabile în măsura în care continuă să muncească cu pasiune și dăruire, motivați de părinți, de mentori, de educatori și de rezultatele obținute de colegii lor ce sunt deja studenți ai academiilor categoriilor de forțe. Instituția, ce le-a fost casă în toți acești ani, le asigură condițiile și le oferă posibilitățile pentru a-și desăvârși formarea și instruirea.

 

   

16 decembrie 2014

Seara de colinde

 
        Seara zilei de marți, 16 decembrie, a fost dedicată colindelor. Elevi în uniformă sau    în costume tradiționale au venit în ,,casa bunicilor” (scenariul spectacolului), să aducă vestea cea bună - apropierea Crăciunului, sărbătoarea creștină a nașterii Pruncului Sfânt și colindul. Artiștii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au reușit să susțină un spectacol deosebit, au împletit colindul cu frumoase melodii dedicate Crăciunului, cu dansul, nelipsind momentule tradiționale. Aprecierile au fost superlative atât din partea personalului colegiului, cât și din partea oaspeților noștri, elevi și profesori din Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia și Bulgaria.     

         Pentru ca momentele să fie bine înțelese, din scenariul spectacolului au făcut parte doi studenți englezi, rătăciți prin România, care ajung, din întâmplare, în casa bunicilor, unde sunt întâmpinați de nepoții vorbitori de limba engleză. Un grup de elevi din Grecia au prezentat un colind tradițional, o surpriză pentru gazde.    

         Colindătorii au fost răsplătiți de bunicii ospitalieri cu mere, colăcei și nuci.

 

 

 

15 decembrie 2014

Activități în cadrul reuniunii de proiect Comenius

 
        Luni, 15 decembrie, începând cu ora 9:00, amfiteatrul General-maior Cristache Ștefănescu din Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” a găzduit deschiderea oficială a reuniunii de proiect multilateral „Mens Sana in Corpore Sano-Let`s Find the Balance”. Ne-au onorat cu prezența președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, viceprimarul municipiului Alba Iulia, domnul Paul Voicu, iar din partea Inspectoratului Școlar Județean Alba, doamna Narcisa-Ioana Bucureștean, inspector școlar general adjunct, și doamna Laura Staicu, inspector școlar proiecte europene și programe comunitare. Oaspeții colegiului nostru au făcut cunoștință cu specificul instituției gazde, prin prezentarea realizată de către comandantul colegiului, domnul colonel Marcel Domșa, iar partenerii noștri locali, prin reprezentanții prezenți, au ținut să sublinieze importanța și rolul deosebit pe care-l are Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” în comunitate, iar rezultatele și performanțele acestuia fac cinste și bună imagine învățământului românesc și nu numai.
         Ziua a continuat cu vizitarea colegiului, cu participarea la orele de curs și la activitățile sportive. Această reuniune are ca temă rolul activității fizice în dezvoltarea armonioasă a tinerilor și beneficiile pe care activitatea fizică le aduce atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mintală.
        La finalul zilei oaspeții au vizitat Cetatea Alba Iulia.

Demonstrativ pentru oaspeți

         Marți, 16 decembrie, oaspeții din cele șase țări, prezenți în colegiul nostru la cea de a cincea reuniune de proiect multilateral Comenius, au avut ocazia să cunoască, mai bine, specificul instituției noastre. Astfel, plutonul câștigător al concursului tradițional ,,Instrucție cu cântec”, ediția 2014, a prezentat exercițiul demonstrativ, cu elemente specifice instrucției de front.

 

 

14 noiembrie 2014

Boboci cu epoleți în  „File de poveste”

  

La Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia s-a desfășurat, în seara zilei de vineri, 14 noiembrie 2014, Balul Bobocilor. Ca de obicei, acest moment deosebit de important și mult așteptat de boboci, a fost pregătit până la cele mai mici detalii de către colegii din clasele a XI-a.

Au concurat pentru titlurile de Miss și Mister Boboc Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”

6 perechi, care au avut parte de o seară plină de emoții, surprize și bucurii.

Momentul a fost o incursiune în ,,File de poveste”, povestea fiecăruia dintre protagoniști. Aceștia au trecut prin multe emoții, încercări, probe (prezentare, aptitudini, dans, cultură generală), dar au participat la unul dintre cele mai frumoase momente ale lor. Cu siguranță nu vor uita ușor această seară mai ales că, organizatorii, le-au pregătit un spectacol cu momente inedite, dans, umor, prezentare de modă și oaspeți surpriză. Au cântat și au încântat cu vocea și veselia lor, trupa „Chilly out”.

Juriul nu a avut o misiune ușoară în deliberarea câștigătorilor, pentru că toții concurenții au fost la înălțime. 

Astfel, la finalul acestei ediții a balului bobocilor, au fost clasați pe locurile III Sava Iza și Mara Mihai, urmați de Simionescu Antonia și Corlaci Cristian pe locurile II. Cei mai populari boboci au fost desemnați Cîmpean Maria și Barbu Cornel primind titlurile de Miss și Mister Popularitate. Iar cuceritorii titlurilor de Miss și Mister Boboc Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” au fost Boboc Amalia și Traica Raul.

            Din anul 2001, de la admiterea fetelor în colegiul militar, Balul bobocilor cu epoleți s-a înscris pe lista activităților artistice și distractive. Până la acea dată, elevii în uniformă mai participau, în calitate de invitați, la balurile organizate în liceele din Alba Iulia.

 

 

 

 

 

7 noiembrie 2014

La ziua noastră...

 Vineri, 7 noiembrie, Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” a îmbrăcat haine de sărbătoare la aniversarea celor 95 de ani de existență.

Soarele i-a bucurat pe toți cei prezenți la această manifestare: ministrul apărării naționale, reprezentanți ai eșaloanelor superioare și instituțiilor locale, absolvenți veterani ai liceelor militare din Târgu Mureș și Timișoara, foste și actuale cadre militare, didactice,  absolvenți și elevi ai colegiului din Alba Iulia și, nu în ultimul rând, generoasa asistență a localnicilor atrași de însemnătatea evenimentului.

Sărbătorirea zilei colegiului a debutat cu ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al colegiului cu Ordinul Virtutea Militară în Grad de Cavaler pentru militari, cu însemn pentru pace. Decorarea Drapelului de Luptă a fost făcută de către ministrul apărării naționale, domnul Mircea Dușa. 

Nu au fost uitați eroii absolvenți ai colegiului militar albaiulian. Astfel, în fața monumentului Marelui Voevod Mihai Viteazul, s-a oficiat serviciul religios și s-au depus coroane de flori.

În continuare, în cadrul unei foarte scurte festivități de premiere, au fost înmânate cupe, diplome și premii pentru: cele mai bune rezultate sportive „Cupa Mihai Viteazul” – compania claselor a XII-a (comandant  cpt. Turic Raul), cea mai bună clasă „Plutonul de elită” și “Clasa Schuman” – clasa a X-a A ( diriginte prof. Lupu Lucia) și “Premiul de Onoare Mihai Viteazul” pentru cel mai bun elev din colegiu -  elevul caporal Cîrje Paul-Alexandru din clasa a XI-a A. De asemenea, au fost felicitați profesorii diriginți și comandantul companiei promoției 2014: Iacob Adela, Stănilă Delia, Marian Luminița, Secăreanu Sorin și mr. Sîrbu Sebastian, pentru  rezultatele deosebite obținute la examenul de bacalaureat (promovabilitate 100 %) și 91,89 % la admiterea în învățământul militar superior și postliceal.

După defilarea efectivelor colegiului prin fața invitaților, în acompaniamentul muzicii reprezentative a Garnizoanei Cluj, condusă de lt. col. Curteanu Mircea, pe platoul din incinta instituției a urmat prezentarea  exercițiului demonstrativ al plutonul clasei a XII-a D, câștigător în concursul ”Instrucție cu  cântec”.

Toți invitații au participat la spectacolul omagial prezentat de către membrii formațiilor artistice, care a fost de o înaltă ținută artistică, cu momente și dansuri special pregătite pentru această aniversare.

La o astfel de sărbătoare nu putea lipsi Ziua Porților Deschise, activitate la care au participat peste 250 de elevi de gimnaziu din județul Alba, interesați de frumoasa carieră în uniformă cu lampas.

“ Vivat Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” ”

Arc peste timp

                Una dintre activitățile cu tradiție premergătoare aniversării instituției noastre este dialogul generațiilor. Întâlnirea absolvenților veterani cu echipa managerială a colegiului și corpul profesoral, a fost un bun prilej de dialog, rememorare și retrăire a precedentelor aniversări dar, parcă niciodată, atât de emoționantă și copleșitoare. Gazdele au fost impresionate de entuziasmul veteranilor, de frumusețea sentimentelor da camaraderie și de respect față de corpul profesoral și militar din istoria colegiului, de noblețea sentimentelor de patriotism.

                Apoi, elevii claselor a IX-a au avut ocazia  de a se întâlni cu absolvenții veterani și de a afla istorii personale, povești de viață, destine împlinite, dar și mărturisiri și confesiuni, povestioare hazlii din perioada anilor lor de liceu.

                Respect și admirație pentru predecesorii noștri.

       Arc în timp

                La fel de tradițională este și întâlnirea absolvenților promoției anterioare, actuali studenți în academiile de forțe ale armatei române, cu elevii claselor a XI-a și a XII-a, prilej cu care absolvenții au transmis actualilor elevi motivele opțiunii lor pentru cariera militară.

                                                                                              (vezi galeria foto)

 

 
          De curând, delegația Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a întors de la Istanbul, unde a participat la cea de a patra reuniune de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius „ Mens Sana in Corpore Sano-Let`s Find the Ballance”. În acest proiect de cooperare europeană, colegiul militar albaiuian este partener cu alte șase instituții de învățământ din : Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia, Bulgaria. La această reuniune de proiect, au participat trei cadre didactice : prof. Fărcaș Paraschiva, prof. Secăreanu Iancu-Sorin, prof. Vancea Felicia-Adriana și cinci elevi: el. plt. adj. Dima Mihaela-Alexandra, el. sg. maj. Bogdan Ioana-Daniela, el.sg. Ghenciu Thudoraș-Alexandru, el.sg. Oros Horea- Ciprian și el.sg. Onofrei Ștefan-Felix.
        Reuniunea de proiect s-a derulat în perioada 22-26.10.2014 în Istanbul la un liceu vocațional sanitar și a fost dedicată sănătății sub toate aspectele ei. Activitățile au fost centrate pe studiul impactului pe care stresul, problemele emoționale, alimentația și activitatea fizică îl au asupra sănătății. În cadrul work-shopurilor organizate de instituția gazdă, elevii au avut ocazia să învețe tehnici de acordare a primului ajutor, metode de gestionare a situațiilor stresante cu care se confruntă în activitatea zilnică și, nu în ultimul rând, au comparat sistemul de învățământ autohton cu cel din Turcia.
       Pe parcursul reuniunii, elevii și cadrele didactice au participat la programul de studiu al instituției gazdă, la mese rotunde, vizite de documentare, ateliere practice. Vizita de documentare în centru vechi al orașului Buyukcekmece a fost un bun prilej pentru participanți de a compara stilul de viață tradițional cu cel contemporan. De asemenea, vizitarea unor importante obiective istorice din Istanbul a oferit participanților ocazia de a studia stilul de viață, bucătăria și familia turcească. Elevii s-au bucurat de oportunitatea cunoașterii îndeaproape a unei civilizații diferite. În schimb, putem spune că ospitalitatea este o trăsătură comună.
        Reuniunea din Turcia a contribuit la întărirea colaborării dintre instituțiile partenere printr-un fructuos schimb de bune practici, precum și la legarea unor frumoase prietenii între elevii participanți.
        Următoarea reuniune de proiect va avea loc la Alba Iulia în perioada                 13-17.12.2014 și va avea ca temă ,,Rolul activităților psihice în dezvoltarea armonioasă a tinerilor”.
       Activitățile acestui
parteneriat sunt finanțate în totalitate de către Comisia Europeană prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții.

 

 

 

 

 

 

 

 

Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” – 95 de ani de existență 

            La 1 Noiembrie 2014, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Cetatea Marii Uniri va aniversa 95 de ani de la înființare. Așa cum este firesc, astfel de evenimente, deosebit de importante din viața unei instituții, sunt precedate de activități, manifestări, întâlniri, sesiuni de comunicări, competiții etc. toate menite să cinstească memoria și gloria patronului spiritual, dar și bogăția tradițiilor generațiilor anterioare.

Pe parcursul lunii octombrie au avut loc întrecerile sportive interne la atletism, baschet, volei, handbal și tenis de masă în cadrul Cupei ”Mihai Viteazul”. Apoi, ecourile cântecului patriotic-ostășesc s-au perpetuat în permanență pe platoul colegiului în cadrul concursului, devenit tradițional, sub numele ,,Instrucție cu cântec”. După aceea, talentele iubitorilor esteticului și frumosului și-au încrucișat penelul sau penița în cadrul concursului de grafică, desen și caricatură ,,Coala și penița” cu prima ediție în anul 1992, sub îndrumarea cunoscutului caricaturist Cristi Vecerdea Criv, absolventul colegiului nostru promoția 1978.

La fel de importantă și interesantă este și sesiunea de referate și comunicări a elevilor și cea de comunicări științifice a cadrelor didactice și militare ce se va desfășura în săptămâna premergătoare aniversării.  An de an, conținutul științific și forma de prezentare a lucrărilor a dovedit maturitate și pasiune în abordarea unor subiecte de interes general. Acest fapt certifică preocupările variate ale elevilor, preocupări care se regăsesc atât în disciplinele de învățământ cât și în domeniile comune acestora.

Toate acestea vor culmina cu ceremonialul aniversar, din data de 7 noiembrie, în cadrul căruia, un moment deosebit de important, va fi acela al decorării Drapelului de Luptă al colegiului.   

 

 

 

 

 
Sâmbătă,  25 octombrie 2014, de Ziua Armatei Române, au fost organizate manifestări speciale la Carei, județul Satu Mare, cu prilejul împlinirii în acest an a 70 de ani de la eliberarea întregului teritoriu al României de sub ocupația horthystă, la 25 octombrie 1944 fiind eliberate ultimele localități românești, Carei și Satu Mare. Evenimentele s-au desfășurat în prezența președintelui Traian Băsescu, a prim-ministrului Victor Ponta și a numeroase oficialități centrale si locale. - See more at: http://basilica.ro/ziua-armatei-romane-sarbatorita-la-carei-101450.html#sthash.j90o7rl0.dpuf

25 octombrie 2014

Ziua Armatei României la Carei

          Sâmbătă,  25 octombrie 2014, de Ziua Armatei Române, au fost organizate manifestări speciale la Carei, județul Satu Mare, cu prilejul împlinirii în acest an a 70 de ani de la eliberarea întregului teritoriu al României de sub ocupația horthystă, la 25 octombrie 1944 fiind eliberate ultimele localități românești, Carei și Satu Mare.

         Conform tradiției, la acest eveniment a participat un pluton format din 57 de elevi din clasele a XII-a, conduși de cpt. Butuza Gabriel și cpt. Turic Raul.

           Tot sâmbăta aceasta, la Carei a ajuns și Ștafeta Veteranilor. Un grup de tineri militari, pornit duminica trecută din București, a purtat drapele tricolore pe un traseu de aproximativ 800 km, până la Carei. Acestea au fost înmânate unor veterani, reprezentând cele două generații de veterani în viață ai Armatei Române.

 

 
Ziua Armatei României la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”


        Celebrăm, la 25 octombrie, Ziua Armatei, o sărbătoare a tuturor celor care au ales să îmbrace uniforma militară și să-și slujească țara.
Cei mai tineri membrii ai Armatei României, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”, participă, an de an, la activități dedicate acestei sărbători. La nivelul colegiului, devenită tradiție, este în desfășurare competiția sportivă ”Cupa 25 octombrie” la tir, triatlon, șah și minifotbal. Festivitatea de premiere a acestor întreceri va avea loc la finalul acestei săptămâni.
         În cadrul proiectului ,,Armata României în școli”, ajuns la cea de a treia ediție și inițiat de către Ministerul Apărării Naționale, 22 de elevi ai colegiului nostru participă, în această săptămână, alături de reprezentanți ai Birourilor Informare Recrutare din 13 județe în instituții de învățământ gimnaziale pentru promovarea învățământului militar și atragerea tinerilor spre frumoasa carieră militară. Activitatea din anii anteriori a avut un impact deosebit, reflectat în numărul tot mai mare de tineri ce au optat pentru admiterea în Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”, dovada fiind concurența mare din acest an.
         Pentru a marca importanța acestei sărbători care, în timp, a devenit nu doar una a militarilor, ci a întregii țări, sâmbătă, 25 octombrie, la ceremonia militară organizată la Carei, cu această ocazie, alături de alte detașamente din diferite unități militare, va participa un detașament constituit din 56 de elevi ai Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”.
         De asemenea, instituția noastră, va lua parte, alături de ceilalți militari din garnizoana Alba Iulia, la ceremonialul militar și religios din Cimitirul Eroilor, începând cu ora 10:00.

 

  

 
      Desfășurat la Plopeni, lângă Ploiești, în perioada 15-19.10.2014, campionatul militar de orientare, faza pe Ministerul Apărării Naționale, a adunat la start echipe de sportivi din unități de instrucție, instituții militare de învățământ superior și postliceal și colegiile naționale militare.
     Campionatul militar de orientare presupune alergarea în teren variat și depistarea tuturor posturilor ascunse pe traseul stabilit într-un timp cât mai bun.
     Echipa Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” formată din: el.sg. Galdea Daniel, el.cap. Mogoșanu Ionuț, el.cap. Istrate Alexandru, el.cap. Antonie Andreea, el.frt. Câmpan Alexandru, el.frt. Pop Bianca și el.frt. Piroșca Mălina, antrenată de către plt.maj. Păun Antonio a ocupat locul II în clasamentul general și locurile III și IV la individual prin el.sg. Galdea Daniel, respectiv el.cap. Antonie Andreea.

 

 
          Sâmbătă, 20 septembrie, s-a desfășurat prima excursie de orientare școlară și profesională din acest an școlar. Elevii claselor a X-a, însoțiți de către profesorii diriginți și cadrele militare din cadrul companiei, au vizitat cele mai importante obiective din municipiile Deva și Orăștie.

 

          Elevii claselor a IX-a de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” au vizitat, sâmbătă, 27 septembrie, cele mai reprezentative obiective turistice din Cetatea Medievală a Transilvaniei, Sighișoara.
          Însoțiți de către profesorii diriginți și cadrele militare din cadrul companiei, bobocii s-au bucurat de prima lor activitate extracurriculară, care s-a dovedit un prilej extraordinar de a se cunoaște, de a-și afla poveștile de a-și împărtășii emoțiile, bucuriile etc. Excursia a fost, în egală măsură, și o lecție de istorie a frumoasei cetăți Sighișoara.

 

 

 

 

        Miercuri, 24 septembrie, elevii claselor a X-a (câte un echipaj din fiecare clasă) din Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” au participat la concursul lingvistic prilejuit de aniversarea, la 26 septembrie, a Zilei Europene a Limbilor Străine.
Clasamentul concursului: clasa a X-a E - Locul I, clasa a X-a D – Locul II și clasa a X-a C – Locul III.
         ”Aceste activități subliniază importanța învățării limbilor străine și a plurilingvismului ca una dintre valorile esențiale ale Europei, conștientizând diversitatea limbilor vorbite în Europa, fie că este vorba de limbi regionale, ale minorităților, graiuri sau dialecte. Un număr de 800 de milioane de europeni, din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, sunt încurajați să învețe limbi străine, la orice vârstă, dar și să-și păstreze identitatea lingvistică.”          (profesor Carmen Roman)

 

 
          Din anul 2009, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmisegetusa”, filiala Hunedoara, participă, alături de alți colaboratori și sponsori ai instituției noastre, la recompensarea rezultatelor foarte bune, rod al muncii, perseverenţei şi efortului depus de către elevii Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, sprijiniţi îndeaproape de cei care le sunt mentori, dascăli şi comandanţi.
        Astfel, la fiecare final de an școlar, A.C.M.R.R ”Sarmisegetusa” a acordat premii substanțiale (500 lei/premiu) elevilor cu cele mai mari medii pe an de studiu și pe colegiu.
         Pentru că, la edițiile anterioare ale premierii, cele mai mari medii au fost obținute de către fete, domnul colonel (r) Dănilă Moldovan, președintele Asociației, a lansat o provocare pentru băieți, promițându-le dublul premiului acordat până acum. Provocarea a avut efect, astfel că, la sfârșitul anului școlar 2013-2014, elevul fruntaș Gabriel Oprea din clasa a IX-a C a obținut media 9,42 și elevul caporal Paul Cîrje din XI A media 9,81, cea mai mare medie pe colegiu.
          La festivitatea de final de an școlar 2013-2014, cei doi elevi, alături de colegele Casiana Fusu, Paula Comșa și Medvei Mirabela, au primit premiul inițial de 500 de lei. Vineri, 19 septembrie, domnul colonel (r) Dănilă Moldovan împreună cu alți trei membri ai Asociației, a fost prezent în colegiul nostru și a înmânat dublul premiilor promise celor doi elevi în uniformă.
         În cadrul aceleiași întâlniri au fost felicitați și doi boboci din județul Hunedoara, pentru performanța reușitei la examenul de admitere în clasa a IX-a. Este vorba de elevul Dumitrescu Andrei, primul admis, și Geică Ana Cristina admisă între cele 20 de fete din acest an școlar.
        Prin astfel de gesturi de suflet și de camaraderie, generațiile de azi își găsesc modele exemplare în rândul generațiilor de ieri și aduc mai multă motivație pentru obţinerea rezultatelor foarte bune la învăţătură şi purtare, rezultate ce atrag performanța.
         În numele acestor tineri, care fac cinste colegiului militar albaiulian și promovează imaginea unei instituții de învățământ de nivel european și cu performanțe calificate excelent de către forurile superioare ale învățământului românesc, mulțumim Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmisegetusa” pentru susținerea performanței.

 

 

15 septembrie 2014

Deschiderea anului școlar           

Astăzi, 15 septembrie, începând cu ora 12.00 la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, s-a desfăşurat ceremonialul deschiderii anului şcolar 2014-2015, la care a participat ministrul apărării naţionale, domnul Mircea Duşa. Acesta a fost vizibil impresionat de disciplina și seriozitatea cu care elevii și cadrele colegiului au pregătit ceremonia de deschidere. Învățământul militar românesc a dovedit în ultimii ani că este un învățământ de înaltă calitate. De altfel, cele trei colegii sunt foarte apreciate la nivel național, deoarece elevii care se pregătesc în aceste zile obțin rezultate foarte bune la învățătură și procentul de 100 % promovabilitate la BAC și de peste 90 % la admiterea în instituțiile militare de învățământ superior și postliceal, spune totul. (...)  Sigur că învățământul militar nu este ușor. Și vreau să felicit tinerii că se orientează spre instituția militară, o profesie deosebit de frumoasă, dar și una grea și cu multe responsabilități”, a spus Mircea Dușa.

          La ceremonie au participat Înaltpreasfinţia Sa Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia și reprezentanți ai eșaloanelor superioare, unităților militare din garnizoană, administrației locale și județeane  .
           Alături de cei peste 400 de elevi din toţi anii de învăţământ au fost, ca în fiecare an, părinţi, rude şi prieteni.
           Conform tradiţiei, cei 120 de elevi din clasa a IX-a, care au îmbracat pentru prima dată uniforma Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”, au rostit, în prima lor zi de şcoală:  "Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
           Un alt moment important din cadrul ceremonialului a fost destinat șefei de promoție 2014. Pentru performanțele deosebite în cei patru ani de colegiu militar la învățătură și în activitățile extracurriculare, precum și pentru contribuția la creșterea prestigiului Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul”, ea a fost premiată de către domnul Mircea Dușa, ministrul apărării naționale. De asemenea, Paula Comșa a primit din partea comandantului colegiului, domnul colonel Marcel Domșa, placheta de onoare și diploma aferentă șefei de promoție 2014.
           În prezent Paula este studentă la Academia Tehnică Militară din București.

”Socotesc sincer că anii de școală sunt cei mai frumoși ani ai vieții, nu numai pentru exuberanța tinereții, ci și pentru că în școală se pune temelia slujirii viitoare în societatea umană. Ce minunate sunt aceste ziceri românești  "Cine are carte are parte. Cine are carte are patru ochi". Lumina învățăturii este binefăcătoare pentru că ea ne oferă mai multe șanse în viață și dublează puterea de a cunoaște și a înțelege lumea”, a spus ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia.

 

Au sosit bobocii !

 

 

 

 

 

 

 

 

  

© 2008